Upokojenska urna postavka izenačena s študentsko

5. maj 2022

 Veljati je začela novela zakona o urejanju trga dela, ki izenačuje bruto urni postavki za delo upokojencev in študentov. Medtem ko urna postavka upokojencev za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela od letošnjega 1. marca ni smela biti nižja od 5,77 evra, je po novem ta meja 6,17 evra. Zvišuje se tudi obseg začasnega in občasnega dela, ki ga sme opraviti upokojenec, in sicer na 9237,96 evra bruto v koledarskem letu.

V noveli zakona o urejanju trga dela, ki jo je DZ sprejel v začetku aprila, je zapisano, da bruto urna postavka upokojencev za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas. Enako je glede plačila za delo dijakov in študentov določeno v zakonu za uravnoteženje javnih financ. Višina obeh bruto urnih postavk se mora vsako leto uskladiti z višino minimalne plače, najpozneje do konca februarja vsako leto pa jo mora določiti minister za delo. 

Delo upokojencev in študentov je obdavčeno različno. Dajatev iz naslova občasnega dela za upokojence znaša 25 odstotkov, za dijake in študente pa 18 odstotkov. Slednji v višini 15,5 odstotka plačujejo tudi pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če vanj niso vključeni na drugi pravni podlagi, upokojenci pa tega prispevka niso dolžni plačevati. Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni je za dijake in študente določen pri 0,52 odstotka, za upokojence pa v pavšalnem znesku 10 evrov.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media