Starejši manj vešči uporabe digitalne tehnologije

17. maj 2022

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki letos v ospredje postavlja digitalne tehnologije za starejše in zdravo staranje. V Sloveniji je uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) med osebami, starimi med 65 in 74 let, večinoma pod povprečjem Evropske unije, ob tem opozarja državni statistični urad.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je bila 1. julija 2021 v Sloveniji dobra petina prebivalstva starega 65 let ali več. "Ta del prebivalstva lahko postane žrtev t. i. digitalnega razkoraka, saj ga neuporaba digitalnih tehnologij lahko potisne na obrobje dogajanja v sodobni družbi. Hkrati pa ta starostna skupina predstavlja priložnost za gospodarstvo v smislu nudenja izdelkov in storitev, ki ustrezajo starejšim in njihovim potrebam - t. i. srebrna ekonomija," ugotavljajo na Sursu.

V prvih treh mesecih lanskega leta je 96 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih med 65 in 74 let, uporabljalo mobilni telefon. Od teh jih je 58 odstotkov uporabljalo pametni telefon.

Internet je v prvem četrtletju leta 2021 uporabljalo 62 odstotkov prebivalstva, starega med 65 in 74 let, medtem ko je povprečje v EU 65 odstotkov. Med temi jih je 48 odstotkov prebivalstva do interneta dostopalo vsak dan.

Medtem je 31 odstotkov prebivalcev navedlo, da interneta še nikoli niso uporabili, kar je nekoliko več od evropskega povprečja, ki je znašalo 28 odstotkov. Izmed teh jih je 56 odstotkov pojasnilo, da niso imeli potrebe po uporabi interneta, 39 odstotkom se je zdel nezanimiv, 28 odstotkov pa jih je pojasnilo, da niso imeli ustreznih veščin za uporabo interneta oz. računalnika, navaja statistični urad.

Glede veščin podatki statističnega urada kažejo, je bilo v lanskem letu 45 odstotkov 65- do 74-letnikov brez potrebnih veščin in znanja za uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije. Povprečje v EU je medtem znašalo 41 odstotkov. Zelo skromne veščine jih je imelo 10 odstotkov (v EU osem odstotkov), skromne pa 11 odstotkov, kar je enako povprečju EU. Pomanjkljive in osnovne veščine je imelo po 15 odstotkov Slovencev, starih od 65 do 74 let (v EU po 15 in 17 odstotkov), zelo dobro razvite pa štiri odstotke, medtem ko je evropsko povprečje znašalo osem odstotkov. Med januarjem in marcem 2021  četrtina uporabnikov interneta opravila vsaj en spletni nakup (v EU v povprečju 29 odstotkov).

V Muzeju pošte in telekomunikacij, ki deluje v okviru Tehniškega muzeja Slovenije, ob današnjem dnevu vabijo na brezplačen ogled muzeja in voden ogled razstave "Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji", ki prikazuje razvoj tega področja v svetovnem merilu in v našem prostoru od njegovih zametkov do danes.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media