Ne iščimo izgovorov, obiščimo zdravnika

3. junij 2022

Rak je med vzroki smrti na prvem mestu pri moških in na drugem mestu pri ženskah. A več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti, drugo tretjino pa je ob zgodnjem odkritju mogoče pozdraviti, pravijo v Združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO NET, ki je začelo kampanjo za zgodnje odkrivanju raka. Namenjena je prav vsakemu med nami, saj odgovornost za svoje zdravje nosi vsak posameznik, od njegovega ravnanja je odvisno, kako hitro bolezen odkrijejo zdravniki. 

Kampanjo so poimenovali #BREZizgovorov, saj veliko ljudi sicer zazna spremembe na telesu, a jih prezre, češ "da bodo že same  minile;  ko se bom spočila, bo boljetrenutno sem v hudem stresu; najbrž je kriva prebava; saj to je normalno v mojih letih ..."

Z odlašanjem obiska pri zdravniku se lahko bolezen le še širi, zato družinski zdravniki in onkologi svetujejo, da bodimo pozorni na znake, ki lahko nakazujejo, da je v telesu nekaj hudo narobe. To so: zatrdline v dojkah, modih, pazduhah in bezgavkah na vratu ter v dimljah in na področju ščitnice, dolgotrajen kašelj, nerazložljivo hujšanje, kri v blatu in urinu ter krvavi izcedki iz dojke ali vagine po rodni dobi, spremembe pri izločanju blata (dolgotrajna driska ali hudo zaprtje), nočno potenje, močno izpadanje las. Redno je treba opazovati kožna znamenja in takoj obiskati zdravnika, če se hitro spreminjajo, rastejo, vsebujejo črn pigment, so asimetrična, nimajo ostrih robov, so privzdignjena ali večja od pol centimetra. Še bolj pozorni pa naj bodo tisti, ki že imajo v sorodstvu kakšnega bolnika z rakom.

K temu, da  sploh ne zbolimo, dokazano pripomore upoštevanje 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku, ki mu vsakih nekaj let dodajo nova spoznanja ter smernice. Med priporočili so: izogibanje alkoholu in kajenju ter sončnim žarkom, skrb za zdrav življenjski slog s primerno prehrano in rednim gibanjem, udeleževanje v presejalnih programih, cepljenje otrok v programih proti raku, ki že obstajajo, spodbujanje dojenja in zmanjševanje hormonskih nadomestil v času menopavze. In ne pozabite, prej kot je bolezen odkrita, bolje je ozdravljiva, zatrjujejo onkologi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media