Spomin na Primoža Trubarja 

8. junij 2022

 Današnji dan je državni praznik, posvečen Primožu Trubarju, utemeljitelju knjižne slovenščine in pobudniku oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora.

Ne le, da je Trubar eden izmed velikanov slovenske književnosti, pomemben je tudi kot vzornik, oseba, ki nam še danes lahko vliva optimizem, pa je v junijski Vzajemnosti poudaril jezikoslovec dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. »Bil je namreč neustrašen, dovolj samokritičen, vendar tudi odločen. Izdal je prvi dve slovenski knjigi Katekizem in Abecednik, čeprav si teh knjig ni nihče želel niti ni nihče »vedel«, da potrebujemo knjige v slovenščini. Viri nam pričajo, da je delal tako rekoč do zadnjega diha.«

V predsedniški palači je kot ob vseh državnih praznikih dan odprtih vrat, pred palačo pa bo vse do 21. ure postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Na Trubarjevi domačiji na Rašici se bo ob 17. uri začel tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku. Na dogodku se bodo predstavili lanski dobitniki Jenkove nagrade Nina Dragičević, kresnika Borut Kraševec, nagrade večernica Sebastijan Pregelj in nagrade novo mesto Carlos Pascual ter letošnji dobitnici nagrade Prešernovega sklada za literarno ustvarjalnost Anja Štefan in Cankarjeve nagrade Simona Semenič. Zbrane bosta nagovorila velikolaški župan Tadej Malovrh in predsednik DSP Dušan Merc. V galeriji Skedenj na domačiji pa bodo odprli jubilejno, 40. likovno razstavo Trubarjevi kraji z naslovom Domačnost v globalnem. Prireditev lahko poslušate na 3. programu Radia Slovenija - Programu Ars.

Pobudo, da bi bil Trubarjev rojstni datum tudi za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal pred dnevi preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media