Več upravičencev do energetskega dodatka

1. september 2022

Državni zbor je danes sprejel Zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Kot smo že poročali, bodo gospodinjstva in invalidi z nizkimi dohodki, ki prejemajo denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek, dobili enkratni energetski dodatek. Samska oseba bo prejela 200 evrov dodatka, par brez otrok 314 evrov, za vsakega otroka se znesel zviša za 118 evrov oziroma za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

Energetske dodatke bodo začeli izplačevati v novembru. Da bi razširili krog upravičencev, tistim, ki bodo vloge za denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek vložili v času od oktobra 2022 do marca 2023, pri ugotavljanju upravičenosti ne bodo upoštevali premoženje (razen  prihrankov in vrednostnih papirjev). Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo v sodelovanju z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), obvestilo upokojenke in upokojence o morebitni upravičenosti do varstvenega dodatka in posledično do energetskega dodatka. Kot pravijo na ministrstvu, od novembra do marca prihodnje leto ne bo treba vračati varstvenega dodatka, če bi prejemnik v tem času umrl. Krog upravičencev širijo tudi med invalidi, tako bodo energetski dodatek prejeli tudi nezaposljivi invalidi, ki si sami ne morejo zagotoviti dohodka ter z invalidi I. stopnje brez pravice do invalidske pokojnine.

Na spletnih straneh vlade bo v septembru objavljen kalkulator, s katerim bodo prebivalci lahko preverili ali je njihovo gospodinjstvo upravičeno do energetskega dodatka.

Od danes dalje velja tudi omejitev cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in v primeru plina tudi za bolnišnice, zdravstvene zavode, domove za starejše občane idr.  Veljala bo eno leto. Cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb je vlada omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

 Prav tako je v veljavo stopilo začasno znižanje stopnje DDV z 22 na 9,5 odstotka na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje. Veljalo bo do konca maja prihodnje leto. Poleg tega je podaljšan ukrep za 50 odstotkov znižanih trošarin na bencin, dizel, kurilno olje, plin in elektriko, pri elektriki pa je od danes za 50 odstotkov znižan tudi prispevek za obnovljive vire energije.
Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o oskrbi s plini in interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Ob tem pa iščejo najboljšo možnost za regulacijo cen kurilnega olja. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer gospodinjstvom, ki se ogrevajo s tem energentom, zato svetuje, naj z nakupom še počakajo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media