21. Festival za tretje življenjsko obdobje vabi

19. september 2022

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra prihaja že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največji dogodek za starejše v Evropi. V treh dneh bo videti in slišati marsikaj: več kot 70 pevskih, plesnih in glasbenih nastopov, več kot 20 brezplačnih izobraževalnih dogodkov in delavnice, potekale pa bodo tudi številne predstavitve izdelkov in storitev za aktivno staranje ter strokovne razprave o aktualnih temah.

V okviru strokovnega programa se bo zvrstilo kar 8 vsebinsko zelo zanimivih okroglih miz, med drugim o tem, kakšne spremembe bi morala prinesti digitalna preobrazba življenja starejših oseb in ranljivih skupin;  kako izboljšati bivalne pogoje starejših s poudarkom na vgradnji dvigal; o jeziku kot orodju vključenosti in krepitve moči; o poudarkih z letošnje ministrske konference Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo;  pa o celostni oskrbi starejših in problematiki pomanjkanja kadrov na področju socialnega varstva, o gerontologiji in geriatriji v Sloveniji ter dolgoživosti kot izzivu za učenje, izobraževanje in raziskovanje.

Izobraževalni program

Izobraževalni program v predavalnicah M bo ponudil veliko zanimivih vsebin na temo samostojnosti v obdobju staranja, dolgotrajne oskrbe starejših, finančnega gospodinjenja, težav s sluhom,  komunikacije, demence ter drugih aktualnih tematik, kot so preprečevanje kapi, holesterola, diabetesa in visokega pritiska. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo z naslovom »Živeti do konca« in pripravilo tudi lutkovno predstavo z naslovom »Jesen listka Timija«. Zavod Simbioza Genesis bo pripravil poučne delavnice, kjer se bodo udeleženci spoznali z aplikacijo Magda, komunikacijskim orodjem Viber in e-pošto Gmail na pametnem telefonu.

Za aktivno preživljanje prostega časa

Obiskovalci si boste lahko ogledali predstavitve na številnih razstavnih prostorih s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Kot soorganizator pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti. Mestna občina Ljubljana pa je za obiskovalce pripravila voden ogled mesta in različnih kulturnih in drugih točk. Vabljeni na krožno vožnjo z vlakcem Urbanom po Ljubljani, voden ogled po Križankah, oglede filmov, delavnico pletarstva, prikaz klekljanja in še veliko drugega. Za brezplačne vsebine in oglede so ponekod potrebne pred-prijave.

Ples, pesem in gledališče 

Na Odprtem odru se bo tudi to leto plesalo in pelo. Obiskovalci pa si boste lahko ogledali različne gledališke nastope. Prisluhnili boste lahko različnim pevskim, upokojenskim in plesnim nastopom, program pa bodo popestrili tudi osnovnošolci in gledališčniki.

Računalniki za starejše: V sodelovanju z Društvom Duh časa bodo starejšim, ki težje dostopajo do opreme, podelili računalniške komplete z odprtokodno programsko opremo.

 Vzporedni sejem zbirateljstva Collecta

Istočasno kot Festival za tretje življenjsko obdobje bo potekal tudi 14. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki vsako leto na dogodek privabi zbiralce in trgovce kovancev, bankovcev, znamk in razglednic, starih knjig in tiskov, figuric in drugih drobnih zbirateljskih predmetov.

V letošnjem letu bodo sodelovali trgovci iz petih držav, tematska razstava na temo nostalgije pa bo predstavila znamke, izdane ob 75. obletnici priključitve Slovenskega Primorja in Istre k Jugoslaviji (194–47), razglednice in značke z upodobitvijo Slovencev na kulturnem, športnem in političnem področju na območju Slovenije in zamejstva v obdobju Avstro-Ogrske in stare Jugoslavije, široko razstavo čipk, razstavo knjig Moja otroška knjiga in še mnoge druge.

 Vstop na oba dogodka je prost. Več preberite na f3zo.si in collecta.si.


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media