Spoznajte Podbreško potico

19. september 2022

Kulturno društvo Tabor Podbrezje od 19. do 24. septembra na Tržnici BTC City v Ljubljani predstavlja bogato kulturno dediščino in kulinariko svojega kraja, v kateri ima glavno mesto tradicionalna potica z nadevom iz suhih krhljev.

Recept za potico, ki jo je poimenovala »krhlova potica« je že leta 1915 zapisala Terezija Aljančič, poznana kot Falentova Rezka. Leta 2018 so v Podbrezjih pobrisali prah z njenega že porumenelega zvezka, Barbara Pogačnik pa je nekoliko posodobila recept. Od takrat se podbreške gospodinje preizkušajo v peki te dobrote, ki je od leta 2021 zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost iz Podbrezij.

Edine, ki lahko Podbreško potico pod tem imenom pripravijo in prodajo, so gospodinje s certifikatom in z nazivom »mojstrica peke Podbreške potice«, kar deset (od sedemnajstih) sestavin pa mora  biti iz Podbrezij. Največkrat so v nadevu suhi krhlji jabolk, tepk in viljamovk, od letos mojstrice peke pečejo še potico z nadevom iz suhih češpelj. Testo izdelujejo s kasom in tudi z drožmi.

Če si želite ogledati, kako pripravljajo testo in nadev, predvsem pa poskusiti potico, suhe krhlje jabolk in hrušk ter jabolčni sok, se na posebnem pop-up prostoru Diši po domačem oglasite ta teden med 8. in 14. uro. Še posebej slovesno bo v sredo, 21. septembra, ob 11. uri, ko se bodo gospodinjam pridružili mojstri tradicionalne slovenske kulinarike, župani in drugi gostje.

Podbrezje je sadjarska vas v občini Naklo. Med drugim so iz te male vasice slikarka Ivana Kobilca, pisateljica Mimi Malenšek, pesnik in pisatelj Karl Mauser, učitelj, pesnik in pisatelj Andrej Praprotnik, pesnik Branko Jeglič in oče umne sadjereje Franc Pirc.

Foto: Boris Pretnar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media