Redna telovadba, manj stresa in optimizem krepijo srce 

29. september 2022

 Srce – simbol ljubezni in moči, sicer pa za posameznikovo pest velik organ, je neumorna mišična črpalka in najboljši biološki motor. V življenju, dolgem 80 let, se ob povprečju srčnega utripa (FSU) 60/min skrči kar 2.522.880.000 krat in prečrpa 210.240 tisoč litrov krvi. Zato ga moramo paziti, ga maksimalno umiriti in čim bolj optimalno obremenjevati, poudarjajo v Zvezi koronarnih društev in klubov Slovenije ob svetovnem dnevu srca, 29. septembru.

Srce ogrožajo neustrezno obremenjevanje, ateroskleroza, vnetne bolezni, stres in disfunkcija avtonomnega živčnega sistema. Stopnjo obremenitve opredeljujeta krvni tlak in FSU. Čim manjša sta, tem manj je srce obremenjeno. Skrbeti moramo za zdravo in uravnoteženo prehrano, nadzorujmo telesno težo, krvni tlak in FSU. Zelo pomembna je redna telesna dejavnost, še posebej, če 50 odstotkov časa namenimo vajam za vzdržljivost, 25 odstotkov vajam za moč, 25 odstotkov pa vajam za raztegljivost in gibčnost, vpletemo pa še vaje za ravnotežje. Najbolje je vaditi zjutraj, pet do sedemkrat tedensko, v trajanju 30 do 60 minut, pri čemer moramo biti pozorni na odgovor srca in telesa in da ne dehidriramo, opozarja prim. Janez Poles, predsednik zveze.

Neobvladan stres je pomemben odvisni dejavnik tveganja za razvoj  srčno-žilnih bolezni. Zahteva prilagoditev telesnih in psihičnih zmogljivosti, vedno pa sproži človekov celostni odziv. Telesno se odzovemo z dvigom FSU, krvnega tlaka, frekvenco dihanja, telesno temperaturo, aktivnostjo mišičevja in možganov. Psihično se stres odraža kot utrujenost, tesnobnost, brezvoljnost, razdražljivost,  čustvena napetost, izčrpanost ter nezbranost in nezmožnost opravljanja dela. Tudi stres lahko uspešno premagujemo z redno telesno dejavnostjo, najbolje v skupini. Poleg tega prim. Poles priporoča, da spominski arhiv zavestno polnimo le z lepimi stvarmi in da se naučimo vaj avtogenega treninga, meditacije, joge, taj chija ali či gonga, in se laže sprostimo.

Obenem pa na Zvezi koronarnih društev in klubov Slovenije še poudarjajo: zdravje srca je skrito v ljubezni in zdravem egoizmu! Zato imejmo najprej radi sebe! Življenje si vedno rišimo sami - z ljubeznijo in optimizmom!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media