Za starejše in kronične bolnike priporočljiv poživitveni odmerek

29. september 2022

 V prihajajočih mesecih lahko pričakujemo intenzivnejše kroženje virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19, predvsem trenutno prevladujoče različice omikron, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Okuži se lahko vsak, osebe s tveganjem za težji potek bolezni naj se zato čim prej zaščitijo s poživitvenim odmerkom.

Cepiva, ki so prilagojena tudi koronavirusni različici omikron in so registrirana za poživitveni odmerek so že na voljo, primerna so za vse, ki so že prejeli vsaj osnovno cepljenje, če je od zadnjega cepljenja minilo vsaj tri mesece. Cepljenje s poživitvenim odmerkom je posebej priporočljivo za starejše od 60 let, ranljive kronične bolnike in stanovalce domov za starejše občane še posebej, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev. Obenem jim strokovnjaki NIJZ priporočajo še cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam. 

Opozarjajo še, da je za zaščito pred covidom-19 še vedno pomembno upoštevanje ostalih samozaščitnih ukrepov, kot so dosledna uporaba mask, vzdrževanje medosebne razdalje, izogibanje dotikanja obraza (oči, nosu in ust), skrb za pravilno umivanje in razkuževanje rok, higiena kihanja in kašljanja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov. V primeru suma na okužbo se čimprej testirajmo in ob potrjeni okužbi ostanemo doma, svetujejo z NIJZ.

Informacije in odgovore strokovnjakov na najpogostejša vprašanja o cepljenju proti covidu-19 najdemo na spletni strani www.cepimose.si. Za informacije o lokacijah in urniku cepljenja pa se obrnimo na osebnega zdravnika ali najbližji cepilni center.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media