Starejših čedalje več

30. september 2022

 Pred 1. oktobrom, mednarodnim dnem starejših je Statistični urad RS posredoval nekaj statističnih podatkov. Glavna ugotovitev je, da se prebivalstvo Slovenije stara. Prvega januarja letos je bilo 444.743 oziroma približno petina (21 %) prebivalcev starih najmanj 65 let, medtem ko je bilo otrok do 14 let le 15 odstotkov. Največ starejših živi v občini Osilnica (36 %), najmanj pa v občini Benedikt (14 %). Kot kažejo projekcije pa naj čez 50 let imela Slovenija 30 odstotkov starejšega prebivalstva.

Več kot tretjina prebivalcev, starejših od 85 let, živi samih. Medtem ko jih je v starostni skupini 65–69 let skoraj dve tretjini živelo z zakoncem oz. partnerjem, pa je pri starosti 85+ takih nekaj več kot petina. Lani je bilo v starostni skupini 65–69 let poročenih skoraj dve tretjini prebivalcev, v skupini 100+ pa 7 odstotkov. Kot zanimivost naj omenimo, da se je lani poročilo 135 ženinov in 57 nevest starih 65 let ali več. Ob tem se povečuje delež ovdovelih – v starostni skupini 85–89 let je bilo takih 60 odstotkov, med starejšimi od 90 let pa več kot 70 odstotkov.

Kot še sporočajo s statističnega urada, ankete kažejo, da so starejši moški bolj srečni kot njihove vrstnice (da so večino časa srečni je odgovorilo 51 % moških in 45 % žensk). Moški so tudi bili redkeje osamljeni,  redkokdaj ali nikoli ni osamljenih 83 odstotkov moških in 70 odstotkov žensk. Po statističnih podatkih internet (skoraj) vsak dan uporablja skoraj polovica starejših od 65 let.

Nič o starejših brez starejših

V Sindikatu upokojencev Slovenije pa ob dnevu starejših "odločevalce na vseh ravneh" opozarjajo na osnovno načelo: »NIČ O STAREJŠIH BREZ STAREJŠIH«. Izpostavili so, da Organizacija Združenih narodov starejših opozarja na pomembno vlogo starejših žensk, ki jo imajo pri reševanju globalnih izzivov, ki jo imajo v družbi pri pomoči svojim otrokom, vnukom, svojih bolnih partnerjev kot neformalne oskrbovanke. Opozarja na revščino med starejšimi, samskimi ženskami. Prepogosto so prezrte, diskriminirane. Tudi v naši državi so samske ženske, upokojenke med najrevnejšimi, kar je ugotovljeno v analizi Socialno – ekonomskega položaja upokojencev, delovnih invalidov in starejšega prebivalstva ki jo je na pobudo Sindikata upokojencev Slovenije v Svetu ZPIZ-a opravil Inštitut za ekonomska raziskovanja. V analizi je prav tako ugotovljeno, da so upokojenke, upokojenci v primerjavi z ostalim prebivalstvom Slovenije v slabšem dohodkovnem položaju.

V sindikatu vztrajajo na sistemskih rešitvah za blažitev revščine med upokojenci, zato predlagajo izredno uskladitev pokojnin, ki bi po izračunih ZPIZ-a morala biti 4,4 -odstotna. Vztrajajo  tudi na sistemski ureditvi vsakoletne redne uskladitve pokojnin.  Kot so še zapisali v javnem pismu, v sindikatu upokojencev pričakujejo, da ob »dnevu starejših ne bomo dobivali le vljudnostnih čestitk, ampak, da bomo vključeni v odločanje o vseh vprašanjih, ki nas zadevajo, da bomo poslušani in slišani. Da ne bomo dobili le suhoparnih odgovorov, s katerimi zavračajo naše pobude, ampak se bodo z nami pogovarjali o naših predlogih."


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media