Knjižnice praznujejo - in bralci z njimi

14. november 2022

 V tednu med 14. in 18. novembrom bo slovenskim splošnim knjižnicam namenjena posebna pozornost. Začel se je namreč Teden splošnih knjižnic z geslom: IZVOLITE (V) KNJIŽNICO!  Zvrstili se bodo različni dogodki, s katerimi želijo knjižničarji nagovoriti vse prebivalce v lokalnih skupnostih, zveste obiskovalce knjižnic, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

Splošne knjižnice imajo pomembno vlogo v življenju državljanov vseh starosti.  Tistim, ki delajo šele prve korake na področju branja in pismenosti knjižničarji posvečajo prav posebno pozornost. Vedoželjnim pomagajo in jih spodbujajo pri ustvarjalnosti, vsem prebivalcem omogočajo uporabo sodobnih tehnologij, pomagajo pri iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, omogočajo vseživljenjsko učenje in pridobivanje znanja. Za lokalna okolja raziskujejo in varujejo kulturno dediščino ter spoznavajo prebivalce z različnimi avtorji leposlovnih del, ki jih povabijo v svojo sredino.

Več o dogajanju preberite na povezavi: https://www.knjiznice.si/

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 18. novembra, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic v Krškem, kjer bo Združenje splošnih knjižnic podelilo nagrade za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za tiste knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo  o knjigah na portalu Dobreknjige.si.

Splošne knjižnice so z razvejano knjižnično mrežo najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Vsaka slovenska občina ima svojo knjižnico, svoje poslanstvo izvajajo v 274 krajevnih enotah in s 13 bibliobusi, ki izvajajo knjižnično dejavnost na 806 postajališčih. Vse enote so skupaj odprte 294.767 ur, kar pomeni 8,4 minute na prebivalca oziroma na potencialnega uporabnika knjižnice.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media