Mednarodni dan solidarnosti kot dan praznovanja enotnosti v raznolikosti

20. december 2022

Danes obeležujemo mednarodni dan solidarnosti, ki je po navedbah Združenih narodov dan praznovanja enotnosti v raznolikosti. Kot navajajo na spletni strani, je v kontekstu globalizacije in izziva naraščajoče neenakosti krepitev mednarodne solidarnosti nepogrešljiva, spodbujanje kulture solidarnosti pa pomembno za boj proti revščini.

Generalna skupščina Združenih narodov je 22. decembra 2005 z resolucijo opredelila solidarnost kot eno od temeljnih in univerzalnih vrednot, ki bi morale biti temelj odnosov med ljudmi v 21. stoletju. Ob tem pa je 20. december razglasila za mednarodni dan solidarnosti.

Mednarodni dan solidarnosti med ljudmi je po njihovih navedbah dan praznovanja enotnosti v raznolikosti, dan opominjanja vlad, naj spoštujejo svoje zaveze mednarodnim sporazumom in dan ozaveščanja javnosti o pomenu solidarnosti. Prav tako je to dan za spodbujanje razprave o načinih spodbujanja solidarnosti za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, vključno z izkoreninjenjem revščine ter dan akcije za spodbujanje novih pobud za izkoreninjenje revščine, so zapisali.

K solidarnosti v Sloveniji spodbujajo tudi številne humanitarne organizacije, ki več dogodkov pripravljajo tudi v prazničnih dneh.

Območna organizacija Rdečega križa Slovenije Ljubljana tako danes popoldne v atriju ljubljanske mestne hiše odpira razstavo o Ljubljani kot mestu solidarnosti. Razstavljene ilustracije mladih ustvarjalcev, izbrane zgodbe in pesmi literarnega natečaja ter izdelki osnovnošolcev bodo na ogled do 19. januarja. V prihodnjih dneh in tednih pa bo sledilo več spremljevalnih dogodkov. V sredo bodo v mestni hiši pripravili dobrodelni koncert popularne glasbe, prihodnji teden pa koncert klasične glasbe. Prostovoljne prispevke bodo namenili programu Pomoč in Podpora starejšim. V četrtek bodo organizirali Pop-up Izmenjevalnico, kamor obiskovalce vabijo po trajnostna, dostopna in solidarna praznična darila. Januarja pa obiskovalce vabijo na delavnici prve pomoči za obnovitev znanja temeljnih postopkov oživljanja in okroglo mizo o solidarnosti. Več o dogodkih preberite na: https://www.rks.si/sl/Novice/ljubljana-mesto-solidarnosti/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media