V spomin  na žrtve holokavsta

20. januar 2023

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga po vsem svetu obeležujejo 27. januarja bo potekalo več dogodkov.

Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pri ZZB prireja slovesnost, ki bo v nedeljo, 22. januarja, ob 11. uri v Centru urbane kulture Kino Šiška (Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana). Osnovna ideja prireditve je "boriti se proti zlu", kar je v svojih pesmih poudarjal tudi pesnik Karel Destovnik Kajuh. Tako bo kot zaključna točka prireditve prvič predvajan videospot skladbe "Naša pesem", ki jo je ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva uglasbila kantavtorica in skladateljica Ditka. Pravi namreč, da je "Naša pesem nekakšna budnica človeštvu, da se upre zlu. To je tudi namen te pesmi in videospota

V petek, 27. januarja ob 19. uri pa bo spominska slovesnost v Mini teatru Ljubljana na Križevniški 1. Skupaj jo pripravljajo Judovski kulturni center Ljubljana, Mini teater, Judovska skupnost Slovenije in Liberalna judovska skupnost Slovenije, slavnostna govornica bo predsednica Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Urška Klakočar Zupančič. V programu bodo sodelovali gledališki igralci, glasbeniki, tradicionalno bodo prebrana imena slovenskih žrtev holokavsta.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije pa od 24. do 26. januarja pripravljajo pričevanje preživelega taboriščnika in učne ure za šolarje, dijake in študente. Dogodki bodo potekali na daljavo preko aplikacije Zoom. Prijavljenim bodo povezavo do dogodka poslali dan pred dogodkom.

Na fotografiji: Prizor iz videospota Naša pesem.

Foto: Nika Hölcl Praper


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media