Ledvična bolezen pospešuje staranje

7. marec 2023

 Slabše kot delujejo ledvice, hitreje se telo stara. A ne le to, slabo delovanje ledvic vpliva na zdravje vsega telesa, še posebej pa na srce in žile. Žal pa z nezdravim načinom življenja, pri tem mislimo zlasti na premalo gibanja, preobilno prehranjevanje in divjanje od ene obveznosti k drugi, ledvice močno obremenjujemo, so pred svetovnim dnevom ledvic opozorili predstavniki združenj za zdravje srca in ožilja, ledvičnih bolnikov, diabetikov in Slovensko nefrološko društvo.

Najmanj 10 odstotkov odraslih Slovencev ima kronično ledvično bolezen, a veliko več je takih, ki za to, da njihove ledvice slabo delujejo, sploh ne ve. Ledvične bolezni namreč dolgo ne povzročajo težav, vendar na drugih organih in tkivih povzročijo veliko škode. Zato je dobro, da vsaj enkrat na leto preverimo delovanje ledvic in sicer z analizo krvi z določitvijo serumskega kreatinina in analizo urina. Običajno te preiskave naredijo tudi v referenčnih ambulantah. Bolj dovzetni za ledvične bolezni so bolniki s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi ter osebe, ki imajo v družini sorodnike z ledvičnimi boleznimi, imajo previsoko težo ali kadijo. Bolniki z ledvično boleznijo imajo pogosteje srčno-žilne bolezni, zlasti pogosto je srčno popuščanje. Pri njih je tudi večje tveganje za srčni infarkt ter možgansko kap.

Nastanek ledvičnih in srčno žilnih bolezni lahko odložimo z zdravim življenjskim slogom. To pomeni uživanje zdrave mediteranske prehrane, redna telesna dejavnost, vsaj 30-60 minut dnevno, dovolj spanja, izogibanje kajenju ter  čim več  sproščenega preživljanja časa v naravi ali v dobri družbi, kar vpliva na dobro psihično počutje. Tudi bolniki, ki že imajo težave z ledvicami, lahko z zdravim življenjskim slogom upočasnijo napredovanje bolezni.

Na Svetovni dan ledvic, 9. marca, ki letos poteka pod gesloma Zdravje ledvic za vse in Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo, bodo društva ledvičnih bolnikov in zdravnikov pripravila različne izobraževalne dogodke izvajala po vsej Sloveniji. Koristne informacije najdete tudi na internetni strani  www.svetovnidanledvic.org

Meritve v Posvetovalnici za srce

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije so marec posvetili ozaveščanju o povezavi bolezni srca in ledvic. Vabijo vas v Posvetovalnici za srce (Dalmatinova ulica 10, Ljubljana), kjer lahko opravite meritve krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije, snemanje EKG. Na razpolago so testni lističi za kontrolo urina doma (zlasti, če so v njem prisotne beljakovine). Prejeli boste tudi brošurico o kronični ledvični bolezni.  Na meritve se morate predhodno naročiti preko preko telefona: 01 234 75 55 (ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00, sreda med 14.00 in 14.30) ali e-pošte: posvetovalnicazasrce@siol.net.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media