Prvi festival nabiralništva

2. junij 2023

Nabiralništvo je pestro in ljubeče do narave, poleg tega pa koristno za nabiralce. O vsem tem se boste lahko prepričali ta konec tedna, ko poteka 1. Festival nabiralništva, katerega cilje je ozaveščanje javnosti na temo ohranjanja okolja.

V soboto, 3. junija,  se bodo ob 9. uri  po vsej Sloveniji istočasno začele nabiralniške delavnice. Vodili jih bodo slovenski nabiralci in gobarji. Z delavnicami želijo organizatorji festivala razširiti znanje o divji hrani in udejanjiti načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave. Ob tej priložnosti so izdali e-knjigo z naslovom Slovenska divja hrana. V njej so za ljubitelje kulinarike odkrili divje recepte, ki pocedijo sline.

V okviru festivala poteka tudi socialna kampanja #najostanedivja, katere cilj je, da bi skupaj s svojimi dejanji vsi skrbeli za ohranjanje naše narave. Predstavile se bodo tudi nevladne okoljevarstvene organizacije.

V nedeljo, 4. junija, od 10. do 19. ure pa se bo festival odvijal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.  Obiskovalce bo pričakal bogat kulinarično – nabiralniški program. Prisotne bo nagovorila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar. Odvila pa se bo tudi okrogla miza s slovenskimi strokovnjaki na temo etičnega nabiralništva ter strokovno predavanje o ohranjanju naravnih habitatov.

Na več kot tridesetih stojnicah bodo obiskovalci festivala spoznavali razstavljavce in njihove prvovrstne izdelke, ki so divje nabrani v naši naravi, lokalni in trajnostni. Poskusiti bo moč hrano, ki je še niste jedli, različna piva in kombuče iz divjih rastlin ter druge dobrote izpod rok nabiralcev in vrhunskih kuharjev. Najmlajše pa čaka čaroben otroški kotiček.

Vsi, ki bodo na Pogačarjev trg s seboj prinesli svoj krožnik in pribor, bodo kosilo prejeli ceneje. Organizatorji spodbujajo pitje vode iz pitnikov in ne-uporabo plastične embalaže, pridružili pa so se tudi projektu Disko juha, katerega cilj je združevanje etičnega prehranjevanja mladih in ozveščanja preko priprave zdravega obroka hrane, ki bi drugače romala v smeti

Program festivala najdete na povezavi: www.festivalnabiralnistva.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media