Nova Gorica bo gostila svetovni čipkarski kongres

1. avgust 2023

Ljubiteljice in ljubitelji klekljanih čipk se bodo proti koncu tedna zagotovo odpravili proti Novi Gorici, kjer bo od četrtka do nedelje potekal 20. svetovni čipkarski kongres Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko (OIDFA). Ta največji in najpomembnejši čipkarski dogodek na svetu poteka na dve leti. Slovenija ga je že gostila leta 2016 v Ljubljani.

Na kongresu pričakujejo okoli 800 udeležencev iz različnih evropskih držav. Osrednji del letošnjega kongresa se bo odvijal v športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici med 4. in 6. avgustom. Že v četrtek bodo tam tečaji klekljanja, sicer pa bodo na stojnicah med 12. in 18. uro (v nedeljo do 17. ure) na prodaj čipkarski pripomočki, material in literatura, predstavilo se bo 22 čipkarskih šol, društev, sekcij in skupin iz Francije, Italije, Slovenije in Španije.

V petek bo med 9.30 in 18. uro pred Gimnazijo Nova Gorica potekalo - verjetno za gledalce še posebej zanimivo -  ulično klekljanje, popoldne bo predavanje z naslovom Izvor najbolj značilnih goriških čipkarskih šivov skozi delo učiteljice, Čipka z iglo Aemilia Ars in Čipkarska šola v Izoli (1881-1936). Ob 18.30 bo odprtje razstave E-LACE MP3 Čipke Eksperimentalne skupine Prostora za čipke LaceSpace Ljubljana.

V soboto popoldne bosta predavanji z naslovom Izdelovanje slovenske klekljane čipke - spregledani in oživljeni element nesnovne kulturne dediščine ter Izdelovanje klekljane čipke v Sloveniji od vpisa v nacionalni register do Unesca.  V petek in soboto bosta na pošti Nova Gorica v uporabi tudi priložnostna poštna žiga. V prostorih mestne občine bo do petka, 11. avgusta, vsak delovni dan med 8. in 15. uro na ogled filatelistična razstava, ki jo pripravljata filatelistični društvi Maribor in Nova Gorica.

V nedeljo se bosta zvrstili predavanji Eksperimentalna čipkarska skupina iz Čipkarske šole Idrija in Veliki Dol spet postane Čipkasti Dol. Ob 16.30 bo zaključek kongresa s podelitvijo nagrad tekmovalcem v klekljanju, ki so morali svoje čipke oddati do konca junija.

Cena dnevne vstopnice za zunanje obiskovalce je 20 evrov, za člane čipkarskih šol, društev, sekcij in skupin, ki sodelujejo na predstavitvenih stojnicah, pa 10 evrov.

Foto: Domavljubljani.com


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media