Beri, berite, berimo ...

8. september 2023

 Ob mednarodnem dnevu pismenosti, 8. septembru, se tradicionalno začenja tudi  Nacionalni mesec skupnega branja. Do 8. oktobra se bo tako zvrstilo več projektov in dogodkov za spodbujanje branja in bralne pismenosti vseh generacij. 

Med drugim bodo 17. septembra, na dan zlatih knjig, društvo Bralna značka ter društva in zveze prijateljev mladine obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah z bralnim maratonom, v Tednu otroka pa bodo prvošolcem v Sloveniji in v zamejstvu že tradicionalno razdelili slikanice.

Pozornost bo še posebej namenjena medgeneracijskemu branju. Branje in pogovor o kakovostni knjigi, besedilu, pesmi poveže različne generacije, da si med seboj izmenjujejo znanje, izkušnje, vtise in spomine. Ob knjigi se lahko spletejo tudi dobra prijateljstva, ki presegajo meje organiziranega druženja.

Slovenske splošne knjižnice in  šole pripravljajo številne medgeneracijske bralne dejavnosti, ki vključujejo tudi starejše, ter tudi take, ki so namenjene le starejšim. Dejavnosti so brezplačne in se jim lahko priključi kdorkoli, potrebna je le želja po branju in pogovoru o prebranem. Dedki in babice naj - po predhodnem dogovoru -  obiščejo vrtec ali šolo, ki jo obiskujejo vnuki. S seboj naj prinesejo svoje najljubše otroške knjige, ki jih lahko berejo, se pogovarjajo z otroki, jim pripovedujejo svoje spomine, jih naučijo pesem ipd. Morda povprašajo otroke na dvorišču pred blokom ali otroškem igrišču, če želijo poslušati pravljice ali jih spodbudijo, da prinesejo svoje najljubše knjige... 

Starejši lahko povabijo otroke in njihove vzgojitelje na obisk v društvo upokojencev, medgeneracijski center, splošno knjižnico na skupno branje in druženje.  Ali prosijo šolsko knjižničarko, naj jih poveže s skupino mladih bralcev, ki bi želeli brati v medgeneracijski skupini in bi jim pomagali spoznati sodobne mladinske romane ipd. 

Aktivni starejši lahko obiskujejo starejše sosede  oziroma domove za starejše in tam berejo stanovalcem , ki iz kakršnihkoli razlogov ne morejo več sami brati. Dokazano je, da umirjeno glasno branje – podobno kot glasba – blagodejno vpliva tudi na počutje ljudi z demenco.

Mesecu branja se kot partner pridružuje Nacionalni inštitut za javno zdravje z vseslovensko akcijo Pokloni čas, polepšaj dan, s katero bodo z različnimi oblikami medgeneracijskega branja povezali vse generacije. Akcija bo potekala do 1. oktobra - mednarodnega dneva starejših. Radio Slovenija pa bo na prvem programu in programu Arso predvajal izbrane radijske igre za vse generacije.

Dogodke in priporočilne sezname knjig najdete na povezavi:  https://nmsb.pismen.si/dogodki/seznam/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media