Odločbe o vključenosti v zavarovanje za dolgotrajno oskrbo

10. november 2023

 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo od ponedeljka ljudem, ki izpolnjujejo pogoje za vključitev v zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, začel pošiljati odločbe o vključenosti. Pošiljali jih bodo postopoma, do konca letošnjega leta naj bi tako obvestili približno 1,7 milijona oseb, je na novinarski konferenci napovedala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.

Kot je pojasnila, pogoje za vključitev v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo izpolnjujejo polnoletne osebe, ki so vključene v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, pa tudi mlajši od 18 let, ki so obvezno zdravstveno zavarovani na podlagi delovnega razmerja, samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti, opravljanja kmetijske dejavnosti ali opravljanja poslovodne funkcije kot družbeniki družb ali ustanovitelji zavodov.  

Odločba je dokument, ki nam odpira vrata do dolgotrajne oskrbe, če in ko jo bomo potrebovali, je povedal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Upravičenost do storitev in obseg bodo poled drugih pogojev  preverjali centri za socialno delo kot enotne vstopne točke, a šele, ko bo začel veljati celoten zakon, kar pomeni, da se  za starejše, ki prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo, še nič ne spremeni.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je državni zbor sprejel poleti, začne veljati s prihodnjim letom. Pravice in storitve dolgotrajne oskrbe se bodo v prihodnjih dveh letih uveljavljale postopoma, je spomnil minister. Prvega januarja 2024 v veljavo stopi pravica do oskrbovalca družinskega člana, od 1. julija 2025 bo veljavna pravica do dolgotrajne oskrbe na domu in e-oskrba ter obveznost plačevanja prispevka za dolgotrajno oskrbo. Šele od 1. decembra 2025 pa bo veljal celoten paket pravic iz zakona, torej pravica do dolgotrajne oskrbe v instituciji in denarnega prejemka ter možnost nadomestne oskrbe v okviru pravice do oskrbovalca družinskega člana.

Kam po informacije?

Za morebitna vprašanja glede dolgotrajne oskrbe sta tako ministrstvo kot zdravstvena zavarovalnica uredila spletni strani in kontaktni številki, ki bodo dosegljive od ponedeljka, 13. novembra, dalje.

Na številki 080 9810 je dostopen kontaktni center ministrstva za solidarno prihodnost ob ponedeljkih med 9. in 12. uro, ob torkih, četrtkih in petkih pa med 9. in 12. uro in med 14. in 17. uro.

Spletna stran je na povezavi:  https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/dolgotrajna-oskrba/

ZZZS pa nudi informacije o vključenosti oseb v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo na telefonski številki 01 30 77 605. Urejenost zavarovanja za dolgotrajno oskrbo  lahko preverite na spletni strani https://www.zzzs.si/dolgotrajna-oskrba/.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media