Prepoznajte KOPB, ukrepajte prej

13. november 2023

 Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), ki je 15. novembra,  poteka pod geslom "Dihanje je življenje - ukrepajte prej". To je opozorilo, da je KOPB zahrbtna in pogosta bolezen, ki je največkrat pozno diagnosticirana. Je neozdravljiva, lahko pa upočasnimo njeno napredovanje, zato Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije ljudi spodbuja, da ob težavah pravočasno ukrepajo, so telesno aktivni in s tem ohranjajo pljuča v čim boljši kondiciji.  V tem tednu pripravljajo tudi dneve odprtih vrat za seznanjanje z rehabilitacijsko vadbo. 

 Prvi znak KOPB je pri večini bolnikov utrujenost in pomanjkanje zraka med naporom. Druga najpogostejša težava je kašljanje z izkašljevanjem, ki več let zapored traja več kot tri mesece na leto, vendar ima te simptome le približno polovica bolnikov. Poleg cigaretnega dima k razvoju KOPB prispevajo še: poklicna izpostavljenost prahu, izpuhom, hlapom in kemikalijam. prav tako pa tudi  onesnažen zrak zaradi delcev, ki nastanejo pri sežiganju trdnih goriv. Tudi dogodki iz zgodnjega življenja, kot so zastoj v rasti ploda, nedonošenost ter pogoste ali hude okužbe dihal v otroštvu, ki preprečujejo optimalen razvoj pljuč, lahko vplivajo na pojav bolezni pozneje v življenju.

Onesnaženemu zraku se težko izognemo, zlasti v času kurilne sezone. Delci, ki nastanejo pri sežiganju trdnih goriv z vdihovanjem pridejo v naša dihala in povzročajo draženje, poškodbe tkiva in vnetje. V času povišanih ravni delcev PM10 v zraku v društvu priporočajo, da ljudje ostanejo doma. Tudi sicer naj se gibajo v parku ali gozdu in spremljajo podatke o onesnaženosti zraka v Sloveniji, ki jih na svoji spletni strani redno objavlja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO).

 Dnevi odprtih vrat in brezplačne meritve

Pljučnim bolnikom Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije že več let omogoča brezplačno, vseživljenjsko rehabilitacijsko vadbo. Vadba poteka v 19. skupinah po različnih krajih, pod vodstvom   usposobljenih respiratornih fizioterapevtov.  Ob dnevu KOPB  pljučne in alergijske bolnike vabijo, da vadbo obiščete in preizkusite. Dnevi odprtih vrat bodo potekali takole: 13. novembra v Kranju, 14. novembra v Domžalah,  Ilirski Bistrici in Kopru; 15. novembra v Ljubljani. Mariboru in Novem mestu; 16. novembra v Rakičanu, 17. novembra pa v Trebnjem in Lescah. Več informacij dobite na spletni strani društva www.dpabs.si oziroma pokličete na 01 427 44 43.

Na dan KOPB, 15. novembra, pa vam bodo na stojnici društva v Cityparku BTC v Ljubljani brezplačno izmerili pljučno funkcijo. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media