Skupno gibanje krepi medgeneracijsko solidarnost

29. april 2024

 Danes obeležujemo evropski dan medgeneracijske solidarnosti, kot opomnik na pomen in spodbujanja razumevanja, empatije in sodelovanja med generacijami. Letošnje geslo se glasi:˝Solidarnost med generacijami – Gradimo mostove za praznovanje tega, kar nas združuje˝.

Predlog obeležitve je dala Slovenija času predsedovanja Svetu EU leta 2008. Medgeneracijsko povezovanje je namreč lahko prednost za vse generacije ker:

- nudi priložnost vsem generacijam, da se naučijo novih spretnosti,

- daje otrokom in starejšim odraslim smisel,

- pomaga odpraviti strahove, ki jih lahko ima otrok do starejših,

- pomaga otrokom razumeti in kasneje tudi sprejeti svoje staranje,

- poživlja in daje energijo starejšim odraslim,

- pomaga zmanjšati verjetnost depresije pri starejših,

- zmanjša izoliranost starejših odraslih,

- zapolni praznino tistim otrokom, ki nimajo svojih starih staršev,

- pomaga ohranjati družinske zgodbe in zgodovino.

 Pridružite se akciji »Pokloni čas, polepšaj dan«

Nacionalni inštitut za javno zdravje tudi v letošnjem letu vabi k sodelovanju pri vseslovenski akciji »Pokloni čas, polepšaj dan«, ki temelji na povezovanju različnih generacij s poudarkom na telesni dejavnosti oziroma gibanju. Redna telesna dejavnost je izredno pomembna za ohranjanje dobrega zdravja in samostojnosti, hkrati pa upočasnjuje procese staranja. Ohranja moč, vzdržljivost, prožnost in dobro ravnotežje ter preprečuje krhkost in hkrati zmanjšuje občutke tesnobe. Pomembno je, da tudi starejši vsaj za 20 minut na dan izvajajo dejavnosti, s katerimi pospešijo svoj srčni utrip in dihanje ter s tem izboljšajo delovanje srčne mišice.

Vrtce, šole, lokalne skupnosti, društva in posameznike spodbujajo, da se povežete in skupaj »razmigate«. Vaš dom je lahko telovadnica; plastenke vode so uteži, stol je opora za sklece, pručka predstavlja stopnico, metla nadomesti palico s pomočjo katere razgibamo ramenski obroč, preproga pa je lahko blazina, na kateri izvajamo vaje na tleh – tako navajajo na NIJZ. Še bolje pa je, da h gibanju povabite sosede, prijatelje, znance, sorodnike in greste skupaj na sprehod ali naredite nekaj vaj, zaplešete, zapojete …

Več o akciji Pokloni čas, polepšaj dan najdete na spletni strani  https://staranje.si/aktualno


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media