Finski prostovoljci na obisku

Finski prostovoljci na obisku

Soproga predsednika Republike Slovenije in častna pokroviteljica slovenskih prostovoljcev Barbara Miklič Türk je gostila predstavnike prostovoljskih organizacij s področja zdravstva in socialnega varstva Republike Finske. S slovenskimi predstavniki so govorili o prostovoljstvu, humanitarni dejavnosti in o razvoju socialnega podjetništva. Fince so predvsem zanimale spremembe pri urejanju pravic in delovanju institucij s področja zdravstva in socialnega varstva ter vpliv članstva v Evropski uniji.
Po besedah Barbare Miklič Türk je v Sloveniji zelo dobro razvita mreža družinske in neformalne pomoči. Država pa ima tradicionalno veliko vlogo na področju zdravstva in socialnega varstva. Poudarila je, da je prispevek nevladnih organizacij prav v obdobju recesije čedalje bolj pomemben in dragocen.
Predstavniki slovenskih nevladnih organizacij so finskim gostom predstavili nekatere naše organizacije. Anita Ogulin, predsednica socialne komisije pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, je poudarila, da je temeljni cilj zveze povečati kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin z zastopanjem njihovih interesov in potreb ter z zaščito njihovih pravic. Kot posebnost je omenila skrb za organiziran prosti čas in letovanje otrok. Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske Filantropije in predstavnica Socialnega foruma, pa je med drugim opozorila na potrebo po sprejetju zakona o prostovoljstvu in zakona o humanitarnih organizacijah.
Poslanka državnega zbora dr. Andreja Černak Meglič pa je predstavila pobudo za sprejem zakona o socialnem podjetništvu, ki bo odprtega tipa, kar pomeni, da bo urejal status vseh društev, podjetij in drugih organizacij, ki bodo opravljale dejavnost v javnem interesu ali se bodo usmerjale v zaposlovanje teže zaposljivih ljudi.
Aimo Strömberg, generalni sekretar finskega Združenja prostovoljskih organizacij za zdravstveno in socialno varnost (YTY - Association of Voluntary Health, Social and Welfare Organisations), je povedal, da je na Finskem osem tisoč registriranih prostovoljskih organizacij, ki združujejo dva milijona članov in zaposlujejo 30 tisoč ljudi. V prostovoljno delo se vključuje kar 35 odstotkov Fincev, na področju zdravstva in socialnega varstva pa deluje 250 tisoč prostovoljcev. Finske nevladne organizacije zagotavljajo 20 odstotkov storitev na področju socialnega varstva in 5 odstotkov na področju zdravstva, uresničevanje njihovih glavnih ciljev in tudi  sistem financiranja pa zagotavlja Finsko združenje igralnih avtomatov (RAY), ki v letu 2010 financira delo 806 nevladnih organizacij v skupnem znesku 278,2 milijona evrov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media