Policija svetuje - ne odpirajte vrat neznancem

Med ljudmi, ki hodijo od vrat do vrat in ponujajo različne izdelke, so žal tudi osebe, ki tak način prodaje zlorabljajo in je njihov cilj samo to, da jih spustite v stanovanje, kjer vam ob prvi priložnosti skušajo izmakniti denar ali kak dragocen predmet. Zato ne odpirajte vrat kar komurkoli, predvsem pa neznancev ne spuščajte v stanovanje.

Dogaja se, da se kdo oglasi pri vas z izgovorom, da opravlja anketo, potem pa vam želi kaj prodati. Tak primer se je zgodil pred nedavnim sredi Ljubljane, ko je ženska hodila po stanovanjskem bloku in zvonila na vratih v dopoldanskem času, ko so doma večinoma le upokojenke. Prijazno se je predstavila kot anketarka ZPIZ in stanovalki se je še dobro zdelo, da nekoga vendarle zanima njeno mnenje. Ko jo spustila v stanovanje, ji je obiskovalka res zastavila nekaj vprašanj o njenem zdravstvenem stanju, pa o višini pokojnine, nato pa je navedla pravi razlog  svojega obiska: nakup masažnega aparata. To sicer ni kaznivo, je pa vsaj moralno sporno, s kakšno pretvezo išče stranke. Tudi če vam je všeč izdelek, ki ga obiskovalec predstavlja, je bolje, da za nasvet povprašate še koga od sosedov ali sorodnikov, zlasti  še, če je cena visoka in bi morali izdelek odplačevati kar nekaj mesecev.
Najverjetneje pa gre za goljufijo, ko naletite na osebo, ki od vrat do vrat zbira prostovoljne prispevke za katero od  humanitarnih organizacij ali društvo. Tudi če vam pokaže dokument, gre najverjetneje za ponaredek. Humanitarne organizacije, kot so Karitas, Rdeči križ, Unicef, Zveza prijateljev mladine Slovenije ter različna društva invalidov namreč zbirajo sredstva prek položnic ali z namenskimi akcijami.
Ob koncu leta nas ponavadi obiščejo predstavniki lokalnega gasilskega društva, morda še kak dimnikar, da nam zaželijo srečo, nam podarijo koledar, v zameno pa pričakujejo, da za njihovo dejavnost (prostovoljno) prispevamo kak evro. Če prišleka ne poznate, zahtevajte, da se izkaže s izkaznico, in če niste prepričani v njeno verodostojnost, po telefonu preverite podatke.
Koristno je, da na vhodna vrata pritrdite dodatno ključavnico z varnostno verižico, ki omogoča odpiranje vrat le za nekaj centimetrov. Tako se boste laže znebili ljudi, ki vam ponujajo nadvse »ugoden nakup«. Če ničesar ne potrebujete, osebo odslovite in ne popustite besednim zvijačam prodajalcev, kajti »ugoden« nakup se lahko kaj kmalu sprevrže v zelo »drag« nakup. Še posebej je taka odločitev umestna takrat, ko ste sami v stanovanju. Če želi oseba na silo vstopiti v vaše stanovanje, pokličite na pomoč in če le imate možnost, tudi številko 113.
Če pa morda nekdo, ki ste ga povabili v stanovanje, brska po vaših stvareh, se ne spuščajte v fizično obračunavanje, raje si zapomnite čim več značilnosti te osebe (barva las, poteze obraza, način hoje, levičar-desničar, posebna znamenja na telesu …). Opazujte, kje se je storilec gibal, kaj je prijemal, do prihoda policistov pa pustite prostor nedotaknjen, da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja.
Policija svetuje:
Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.
Ne odpirajte vrat neznancem.
Zapirajte in zaklepajte vhodna vrata.
Pred vhodnimi vrati imejte ustrezno razsvetljavo. Zelo priporočljiva je senzorska luč.
Vrata opremite s ključavnico z varovalom ali varnostno verigo in kukalom.
Namestite domofon ali videofon.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media