Za boljše življenje starejših občanov

Na območju mestne občine Velenje živi 8.453 upokojencev, od tega 2.708 starejših od 70 let in 731 starejših od 80 let. Prav njim pa sta namenjena dva projekta: Velenje, starosti prijazno mesto in Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja … Kako je in kako bo v Šaleški dolini poskrbljeno za starostnike pa so razpravljali na novembrski okrogli mizi, ki sta jo skupaj pripravila mestna občina Velenje in velenjska univerza za tretje življenjsko obdobje. Predsednica univerze Marija Vrtačnik je tudi vodila srečanje.

Direktorica Doma za varstvo starejših Velenje Violeta Potočnik Krajnc je poudarila, da jim je v sodelovanju z mestno občino, ki ima izredno pozitiven odnos do ostarelih občanov, ki živijo v občinah Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje, uspelo v domu preurediti sprejemnico in recepcijo, usposobili so tudi poseben prostor za verske dejavnosti. Zelo pa si želijo povečati zmogljivosti njihovega doma. Po besedah podžupana MO Velenje Srečka Meha te aktivnosti že tečejo, v prihodnje pa si bodo prizadevali med občani povečati tudi interes za dnevno varstvo ter za varovana stanovanja. V Velenju si prizadevajo zagotoviti dostopno varstvo in bivanje (prav v njihovem domu je oskrbnina še vedno med cenejšimi v državi), želijo pa tudi ustanoviti dnevni center za starejše. Občanke in občani že imajo v občinskih prostorih na voljo brezplačno pravno svetovanje.
V Šaleški dolini so zelo dejavni prostovoljci, ki jih koordinira Karel Drago Seme. V prostovoljno delo in v skrb za starejše usmerjajo že osnovnošolce. Na okrogli mizi pa je bilo slišati, da bo potrebno zagotoviti še več medsebojnega sodelovanja ter pomoči različnih socialnih skupin in generacij, plačljivo delo pa bolj prepletati s prostovoljnim delom.
Direktorica Centra za socialno delo Velenje Zlatka Srdoč Majer pa je predstavila novosti na področju socialnih transferjev, ki bodo začele veljati po novem letu. Zakonske spremembe bodo doletele petino zdajšnjih prejemnikov varstvenih dodatkov in državnih pokojnin. Zaskrbljene starejše je pomirila z nasvetom, da za zdaj kaže počakati na strokovna pojasnila pristojnega centra za socialno varstvo ali društva upokojencev.
V Velenju bodo že ta mesec objavljeni razpisi za javna dela za pomoč na domu po projektu Mladi za starejše in starejši za starejše. Srdoč-Majerjeva je ob tem dodala, da je skupna želja vseh, ki delajo s starejšimi, da bi ti čim dlje bivali v svojem kraju in v domačem okolju in da bi bili čim dlje samostojni. K temu pripomorejo tudi storitve »pomoči na domu«, ki jih opravlja center za socialno delo, delno pa jih subvencionira mestna občina Velenje, medtem ko uporabniki krijejo le del cene, ki je odvisen od njihovega dohodka. Predstavila je tudi novo dejavnost »rdeči gumb«, ki bo začela delovati v prihodnjih mesecih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media