ZPS SVETUJE

Želite očala »na recept«?
Tudi vi nosite korekcijska očala? Ali veste, da jih lahko dobite tudi »na recept«? Zveza potrošnikov Slovenije je na enem mestu zbrala vse informacije, ki jih morate vedeti, če želite uveljaviti to pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Do očal ali drugega pripomočka za izboljšanje vida je upravičen vsak, ki ima sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter ima eno od okvar ali bolezni oči, ki zahtevajo očala, piše v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja. Med najpogostejša sodijo očala za bližino (bralna očala), ki jih lahko »na recept« dobimo po 63. letu starosti.

Kako do očal »na recept«?
Najprej preverite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) čakalne dobe pri posameznih oftalmologih, ki delujejo v javni zdravstveni mreži ali pa imajo koncesijo, saj se precej razlikujejo med seboj. Nato obiščite oftalmologa, ki bo ugotovil, kakšne so vaše težave in vam povedal, ali ste upravičeni do očal ali pripomočkov za vid brez doplačila.
Če bo oftalmolog ugotovil, da ste upravičeni do očal »na recept«, vam bo izdal naročilnico, ki je veljavna le 30 dni od izdaje. Z naročilnico se oglasite v katerikoli optiki v Sloveniji, ki je pogodbeni partner Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prepoznali jo boste po nalepki, ki jo morajo imeti optiki na vidnem mestu.

Izbira je omejena le na »standardna« očala
Z naročilnico si lahko izberete očala brez doplačila v cenovnem standardu, ki ga je določila ZZZS. Kot zavarovanec lahko dobite očala, ki so navedena na naročilnici, ne da bi jih morali doplačati. Cenovni standardi se razlikujejo med seboj in so odvisni od tega, za kakšen pripomoček gre (npr. očala za daljavo z manjšo ali večjo dioptrijo, leče ipd.). Svetujemo, da si ogledate seznam pripomočkov za vid s cenovnimi standardi in medicinskimi kriteriji, ki ga najdete na www.zps.si in www.zzzs.si. Tudi ponudba očal »na recept« se od ponudnika do ponudnika razlikuje, zato je dobro preveriti ponudbo pri več optikih.
Če želite dražja očala, kot vam gredo po pravilih cenovnega standarda (boljši okvir ali boljša stekla), jih seveda lahko dobite. Pred tem morate pri optiku podpisati posebno izjavo o nadstandardu, s katero soglašate, da ste pripravljeni doplačati za očala. Optik bo v tem primeru od nakupne vrednosti odštel znesek, ki je naveden na vaši naročilnici; pri očalih za daljavo je, denimo, minimalni znesek 41,65 evra.

Kdaj ste upravičeni do novih očal »na recept«
Oftalmolog ugotovi, ali očala in pripomočki za vid še ustrezajo. Če so še primerni, potem nove naročilnice ne bo izdal. Če očala ali pripomočki pred iztekom trajnostne dob niso več funkcionalni, mora izdajo novega pripomočka odobriti zdravnik na ZZZS.

Po očala v tujino?
Očala lahko kupite tudi v tujini. V tem primeru boste morali kasneje od ZZZS in zavarovalnice za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zahtevati povračilo stroškov. Zahtevek je dostopen na spletni strani zavoda za zdravstveno zavarovanje www.zzzs.si in ga morate posredovati tudi vaši zavarovalnici, kjer imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Povrnjen boste dobili znesek največ v višini cenovnega standarda za očala, do katerih ste upravičeni. Če vam je oftalmolog izdal naročilnico za očala za daljavo, kupili pa ste jih v tujini, boste dobili povrnjen znesek v višini najmanj 41,65 evra. Pomembno pa je vedeti, da morate tudi pred nakupom očal v tujini pri oftalmologu pridobiti naročilnico.

Nimate dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?
Obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 10 odstotkov vrednosti, dopolnilno pa kar 90 odstotkov vrednosti očal določenega cenovnega standarda. Če torej nimate dopolnilnega zavarovanja, boste morali kljub naročilnici, ki vam jo je izdal oftalmolog, za osnovna očala za daljavo, za katera velja cenovni standard 41,65 evra, doplačati 37,48 evra,

Kaj pa očala za bližino?
Med zavarovanci je veliko takih, ki potrebujejo očala za bližino, za branje. Do njih ste upravičeni šele po 63. letu starosti. Dandanes v številnih trgovinah, drogerijah in na poštah že najdemo ponudbo poceni bralnih očal. Vseeno pa vam svetujemo, da obiščete oftalmologa in si na podlagi naročilnice pri optiku naročite očala za branje, saj bodo narejena po meri, skladno z vašo dioptrijo in bodo upoštevala tudi druge posebnosti vašega vida.

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije www.zps.si je še več koristnih nasvetov. Med drugim najdete:
- seznam oftalmologov, pri katerih dobite naročilnice za očala
- seznam optikov, kjer dobite očala »na recept«, in
- pregled očal in drugih pripomočkov za vid po cenovnih standardih.

Nikar brez zdravstvenega zavarovanja na smučanje

Med prazniki in zimskimi šolskimi počitnicami se mnogo družin odpravi na smučanje tudi v tujino. Ker obstaja možnost poškodbe ali nesreče, je priporočljivo, da pred odhodom poskrbite za zdravstveno zavarovanje.
Če ste obvezno zdravstveno zavarovani, lahko brezplačno naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EKZZ) v katerikoli enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in na spletnem mestu www.zzzs.si. Kartica vam omogoča, da boste dobili potrebno zdravstveno pomoč v državah EU, pa tudi na Hrvaškem, v Makedoniji ter v Srbiji. Vsak družinski član ima svojo kartico, naročite pa jo najmanj štiri dni pred odhodom.
Kartica zagotavlja enak dostop do zdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži (npr. pri zdravnikih, v lekarnah, bolnišnicah ali zdravstvenih domovih), kot ga imajo državljani države, v kateri začasno bivate. Na smučiščih  v tujini pa po navadi zagotavljajo medicinsko pomoč zdravniki zasebniki; zasebniki izvajajo tudi prevoze poškodovancev. Ker evropska kartica ne krije teh stroškov, bi morali v primeru nesreče na smučišču poravnati še visok račun za zdravstveno pomoč. Samo stroški helikopterskega prevoza do bolnišnice so lahko tudi več kot 4.000 evrov.

Pametno je skleniti še dodatno zavarovanje
Zdravstveno zavarovanje (z asistenco) za tujino običajno krije stroške zasebnih zdravnikov, prevoz poškodovanca do zdravnika oziroma bolnišnice, stroške za zdravila, odvetniške storitve, prevoz v domovino ipd. Primerjajte, kaj vsebujejo posamezni paketi zavarovanja za tujino ter do katere višine pokrije stroške zavarovalnica. Veliko informacij boste našli že na spletnih straneh zavarovalnic.
Zavarovalnice običajno ponujajo različne pakete zdravstvenega zavarovanja za tujino. Višina premije je navadno odvisna od obdobja (števila dni), za katero se zavarujete, vrste zavarovanja (individualno ali skupinsko), od obsega in višine kritja. Ne odločite se zgolj na podlagi najnižje premije. Preverite tudi, kdaj zavarovanje ne velja (npr. nesreča zaradi vožnje zunaj urejenega smučišča) oziroma, kdaj je potrebno posebno doplačilo (npr. planinarjenje nad 3.000
metri). Pred odhodom natančno preverite, kako bi lahko v primeru nesreče uveljavljali zdravstveno zavarovanje za tujino.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media