Zimska zlata Praga

Prosti čas | jan. '10

reportaza_praga_480

Zimski meseci so za večino čas, ki ga preživljamo predvsem na snegu in si ga popestrimo z različnimi zimskimi športi. Manj je takih, ki v tem obdobju radi odidejo v eksotične dežele, kjer si na vročem soncu grejejo telo, dušo pa ob misli na mraz tam daleč doma. Še manj pa je tistih, ki menijo, da je zima primeren čas za obisk tujih krajev in mest, ki so severneje od Ljubljane in že zaradi tega ustvarjajo vtis še globlje puščobnosti, mračne sivine in ostrejšega mraza, kot smo ga deležni doma. Da pa razmišljanje slednjih vendarle ni povsem zmotno, vas morda prepričam v prispevku, ki je nastal ob obisku Prage okoli silvestrovega.

O zgodovinski vrednosti glavnega mesta Češke republike verjetno ne kaže izgubljati besed. Slovenci Prago dokaj dobro poznamo, med drugim tudi zato, ker je v preteklosti njen kulturni, znanstveni, gospodarski, politični in še kak vpliv močno posegel k nam, in to s posredništvom pomembnih Slovencev, ki so se tam šolali in delovali. Da je mesto tudi eno najlepših na svetu, dokazujejo trume turistov, ki se neprestano stekajo vanj. Prestolnica s kar 1,3 milijona prebivalcev je dandanašnji tudi gospodarsko in politično izjemno pomembna, saj je v predmestjih dobesedno preplavljena s sodobnimi poslovnimi kompleksi najpomembnejših svetovnih korporacij ter mednarodnih inštitucij. Vse to pa jo, žal, postavlja precej visoko na lestvici za turista cenovno neugodnih mest. A brez strahu. Kot v večini evropskih prestolnic se je tudi v Pragi treba izviti iz primeža turistično najbolj obleganih ulic ter trgov in že postane stara dama prijazna tudi za nekoliko tanjše denarnice, ne da bi pri tem padla kakovost storitev ali izdelkov, celo nasprotno, prav tam boste našli zanimive stvari in doživeli tipično praško gostoljubnost, ki vam bo za vedno ostala v spominu.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media