Od kod je Martin Krpan

Zgodbe | mar. '10

Že dolga desetletja se vlečejo razprtije med prebivalci Pivške doline in prebivalci Bloške planote, ker oboji vztrajajo pri trditvi, da je bil Martin Krpan iz njihovih krajev. Povedati je treba, da je Martin Krpan resda last vseh Slovencev, toda ljudje območja, kjer je bil doma, ga lahko imajo nekoliko bolj za svojega.

Fran Levstik v svoji povesti navaja, da je bil Martin Krpan doma z Vrha pri Sveti Trojici na Notranjskem. Pri tem se samo po sebi razume, da je Vrh vas, kakor je vas tudi Sveta Trojica.

Da bi ugotovil od kod je bil doma Martin Krpan, sem opravil obsežne terenske raziskave in zbral potrebno pisno dokumentacijo.

Po prvi, pivški različici naj bi bil Martin Krpan doma iz vasi Vrh, ki naj bi bila poleg božjepotne cerkve Sv. Trojica na vrhu Lonice, to je 1.124 metrov visoke, strme gore na Pivškem. Ko si ogledamo teren na vrhu gore Lonica, pa ugotovimo, da tu ni prostora, na katerem bi lahko stala vas, prav tako tudi ni nobene obdelovalne zemlje, zaradi zakrasenega terena ni vodnega izvira in tudi ne podtalne vode. Vrh gore je izpostavljen močni burji in južnim vetrovom. Za pot do prvih vasi v dolini, to je do Žej in do Trnja, potrebuješ približno dve uri. Pot iz doline na goro je naporna, še posebno naporno pa bi bila za Krpanovo kobilico, otovorjeno z angleško soljo. V zimskem času bi bili prebivalci vasi tudi za več mesecev povsem odrezani od sveta. Skratka, če dobro premislimo, ugotovimo, da v tej vasi ne bi bilo nobenih možnosti za življenje ljudi. Ker je bila zgodba o vasi Vrh na gori Lonica očitno le preveč prozorna, so Pivčani to vas »spustili« za približno 430 višinskih metrov v podnožje gore, na manjši plato z imenom Vlačno, na nadmorski višini 690 m. Ker pa tu ni bilo nobene Sv. Trojice, so goro Lonico preimenovali v goro Sv. Trojica. V srednjem veku sta bili na tem območju dve vasi - Vlačno in Malo Vlačno. Že leta 1498 pa so verjetno prebivalci zaradi slabih življenjskih razmer, saj ni bilo obdelovalne zemlje in tudi ne vode, opustili vasi in jih tudi niso nikoli obnovili. V nasprotju s pisnimi dokazi o obstoju vasi Vlačno in Malo Vlačno ni nobenih drugih dokazov, da bi bila na tem prostoru tudi vas Vrh. Kot vidimo, sta obe različici o vasi Vrh na Pivškem le dve od številnih pivških pripovedk.

Zmotna je trditev Pivčanov, da je Fran Levstik dobil zamisel za svojo povest o Martinu Krpanu v času, ko je služboval na gradu Kalec na Zgornjem Pivškem. Povest je bila objavljena 15. julija 1885 v Glasniku slovenskem v Celovcu, torej  nekaj mesecev pred tem, ko se je Fran Levstik napotil v službo na Gornje Pivško.

Kot enega glavnih dokazov, da je bil Krpan doma na Pivškem, Pivčani navajajo izjavo Martina Krpana ob srečanju s cesarjem Janezom, do katerega naj bi prišlo na cesti med Razdrtim in Hruševjem, češ da ima do doma dve uri hoda. V resnici bi Krpan za pot do vrha Lonice potreboval 5 ur in 45 minut (razdalja 20,8 km), do Vlačnega pa 6 ur in 10 minut (razdalja 24,4 km), kar pa je približno trikrat daljši čas, kot ga je navedel. Če bi prišlo do srečanja kjerkoli na poti med Trstom in Ljubljano, pa bi bil ta čas še toliko daljši. Vprašamo se tudi lahko, kateri tihotapec bi sploh po resici povedal, od kod je doma.

Po podatkih Geodetske uprave RS je na območju Slovenije samo ena vas z imenom Sveta Trojica, in to na severu Bloške planote. Poleg tega sta v Sloveniji še dva zaselka s tem imenom, ki pa nista na območju Notranjske. Torej je bil Martin Krpan Bločan, doma blizu vasi Sveta Trojica na Bloški planoti. Odgovor na vprašanje, kje je vas Vrh, ki bi morala biti, kot navaja avtor povesti, blizu vasi Sveta Trojica, nam povedo naslednji podatki. Tik preden je Krpan na Dunaju obglavil Brdavsa, mu je rekel: »Mudi se mi domov, za peč. Vedi, da komaj čakam, da bom spet slišal zvon, ki poje na vrhu pri Sveti Trojici«. Torej bi rad slišal zvon podružnične cerkve fare Sveta Trojica, to je cerkve sv. Urha, ki je bila edina podružnična cerkev na tem območju in je pripadala vasi Zavrh. Iz teh podatkov lahko povzamemo, da je Fran Levstik preimenoval vas Zavrh v vas Vrh in da je bil Martin Krpan dejansko doma iz Zavrha na Blokah.

Ta članek je povzetek iz obširne razprave, ki je objavljena na spletni strani pod naslovom Martin Krpan je bil Bločan. Razpravo je objavilo tudi slovensko slavistično društvo na svoji spletni strani.

 

Pohod po Krpanovi poti

Na Blokah vsako leto pripravijo pohod po Krpanovi poti, letos bo 25. aprila. Pohodniki bodo pot, dolgo približno 19 kilometrov, začeli in tudi zaključili pri Bloškem jezeru na Volčjem. Dodatne informacije na spletni strani www.bloke.si in na tel. št: 031 326 158.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media