Ribe se lovijo na trnek, ljudje na besede

mar. '10

Pomlad prihaja, na tržnici ponujajo zvončke in regrat. Sneg je skopnel in razkril umazanijo in smeti, ki jih bomo sredi aprila vsi v Sloveniji prostovoljno in z veseljem pobirali, kajti v ozadju te vseslovenske akcije je iniciativa, porojena iz državljanske zavesti dveh entuziastov. Značilno je, da opozarjanje dveh mladih geologov na hude ekološke probleme ni obrodilo sadov v uradniških državnih in občinskih strukturah; kot vedno je zalegel šele poziv „navadnim“ državljanom. Vsi bomo torej zavihali rokave, vsi bomo prostovoljci brez plačila.

Vedno je tako. Samo volja posameznika, njegova zasebna odločitev je tista, ki na koncu lahko kaj spremeni. Ne sicer vsega sveta, a iz malega se rojevajo velike reči. Mnogi se še spomnimo časov po vojni, ko so prostovoljno delo usmerjali iz okrajev, vsak državljan pa je moral opraviti predpisano in zaukazano število prostovoljnih ur, pa če je hotel ali ne. Kdor brez utemeljenega razloga ni opravil prostovoljnega dela, je dobil v svoj dosje črno piko, njene posledice pa so bile dolgotrajne. Tisto prostovoljno delo je bilo zagotovo družbeno potrebno, ni pa bilo prostovoljstvo, kakršnega bomo doživeli pri čiščenju Slovenije 17. aprila. Kako se bomo starejši vključevali, povprašajte v svojih društvih upokojencev. Tam so organiziranega prostovoljstva vajeni tudi iz projekta, ki ga vodi Zveza društev upokojencev Slovenije v projektu Starejši za starejše za večjo kakovost življenja doma. Prav v marcu, ko je potekala večina konferenc v upokojenskih društvih, je postajalo vse bolj jasno, kako zelo potreben je ta projekt, v katerem sodeluje že velika večina društev upokojencev. In če bi naši politiki hoteli, bi prav pri teh prostovoljkah, ki obiskujejo starejše od 69 let na domovih, lahko izvedeli, koliko revščine je že v Sloveniji in v kakšnih oblikah se kaže. Podatki, s katerimi nas država skuša zavajati, da je revnih 8 odstotkov prebivalcev Slovenije, je star - starejši celo od začetka krize. Trditev, da revščina pri nas ni problem, iz ust vladnih predstavnikov sploh ne bi bilo, če bi si kateri od ministrov na svoje oči ogledal, o čem govori. Ste kdaj pomislili, da bi lahko sami ukrepali, tako kot sta ukrepala ekološka entuziasta Petra in Janez Matoz, ko sta animirala vso Slovenijo za čiščenje smeti? Ukrepali pa bi lahko zelo enostavno: gotovo veste, kdo je poslanec, ki vas zastopa v parlamentu, koga ste volili in kdo je bil izvoljen. Kdo se je na koncu usedel v poslanski stol, kdo je tisti, ki ga boste plačevali še leto dni po tem, ko ne bo več poslanec. Kdo je tisti, ki je za vas odgovoren. Morda ta poslanec niti ne ve za vas. Ne ve, da ste ga volili. Poiščite ga in mu omogočite, da si bo na lastne oči ogledal revščino v vašem okolju. Da jo bo doživel, da ga bo preganjala, ko si bo v dragi restavraciji sredi Ljubljane naročal hrano za denar, s katerim bi lahko vaša revna soseda živela ves mesec. Da ga bo revščina, ki jo bo doživel, preganjala še v sanjah. Omogočite mu to doživetje! Za rokav ga pocukajte in mu recite: Ej, ali veš, da si soodgovoren za vse, kar se dogaja! Če bo rekel, da s tem nima nič, ga povprašajte, ali se je kdaj oglasil v parlamentu, ko je tekla beseda o revščini, brezposelnih družinah, ki živijo od bedne pokojnine ostarelih staršev, in zakaj je bil takrat tiho.

Predolgo smo dremali v lažnem upanju, da bo država kaj storila za nas. Država smo mi, zato moramo biti dejavni v letu boja proti revščini in socialni izključenosti in sami ukrepati. Kar pa zadeva vašega poslanca, ki ga boste nagovorili, mu telefonirali ali mu napisali pismo, ne pozabite mu povedati, da so blizu volitve. Nekateri poslanci se namreč odzivajo samo še na ta stavek.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media