Naj lasje začutijo pomlad

Naj lasje začutijo pomlad

Dobro počutje | mar. '10

Letošnja zima nam z nizkimi temperaturami res ni prizanašala, zato smo morali, da bi se zavarovali pred mrazom, dolge mesece nositi topla pokrivala. Ta pa so preprečevala naravno prezračevanje lasišča in lasje so postali krhki, suhi in brez leska. Oteženo je tudi oblikovanje pričesk, zato lasje in lasišče v zgodnji pomladi potrebujejo temeljito obnovitveno nego.

Če je stanje že na prvi pogled zelo slabo, je pametno, da se najprej odločite za obisk pri frizerju, ki vam bo oblikoval pričesko in odstranil razcepljene lasne konice. Tako pričesko boste potem laže negovale doma. Za domačo nego ter obnovo las in lasišča potrebujete nekaj dobrih proizvodov ter seveda malo potrpljenja.

Če so lasje krhki, suhi in brez leska, pred umivanjem na lasišče nanesite oblogo, ki jo pripravite doma. V posodici tri žlice ricinovega olja le toliko segrejte, da bo olje malo mlačno. Dodajte svež jajčni rumenjak, žlico konjaka in nekaj kapljic limoninega soka. Zmešajte, nato z glavnikom razmikajte lase in zmes nanašajte na lasišče. Preostanek nanesite še na lase, nato s konicami prstov nekaj minut nežno masirajte lasišče. Glavo pokrijte s toplo frotirko in oblogo pustite na laseh vsaj dve uri, najbolje pa je, da jo pustite čez noč. Zjutraj sperite lase s toplo vodo, nato jih umijte s šamponom. Kuro lahko ponavljate vsaj enkrat na mesec in lasje bodo zasijali.

Zelo pogosto slišimo nasvet, naj tiste z občutljivim lasiščem uporabljajo otroške šampone. To zagotovo ne drži, saj je sestava šamponov, namenjenih otrokom, prilagojena otroškemu lasišču, ki ne deluje in ne izloča tako kot lasišče odraslih. Uporaba otroških šamponov lasišča odraslih torej ne očisti dovolj.

Za občutljivo lasišče raje izberite blag šampon z dodatki zelišč, najbolje z izvlečkom breze, koprive ali kamilice. Lasišče šamponirajte dvakrat zapored, nato ga temeljito sperite z zadostnimi količinami tople vode. Po umivanju na še mokre lase nanesite kremni regenerator, ki lasem vrača voljnost, lesk in omogoča boljše razčesavanje. Nežno masirajte dve do tri minute, nato regenerator temeljito sperite z las in lasišča. Lase potem nežno razčešite z glavnikom in osušite z zmerno toplim zrakom.

Če so lasje barvani, beljeni ali poškodovani, lahko namesto regeneratorja občasno nanesete na lase masko za intenzivno obnovo las. Vsebuje naj kakovostna rastlinska olja in vitamine, ki bodo temeljito obnovili lase. Ne pozabite, da lasje rastejo iz lasnih mešičkov, ki so v lasišču, jedro lasu pa obdaja poroženela, luskasta plast, od katere so odvisni zdrav videz, lesk in vitalnost las. Poskrbeti morate torej, da bodo ti poroženeli deli lasu nahranjeni in se bo zunanja luskasta površina gladko prilegala jedru lasu. Poleg tega morate negovati tudi lasišče, saj se neposredno pod površino iz lasnih mešičkov porajajo novi lasje. Priporočljiva je občasna masaža lasišča, saj s tem pospešujemo prekrvavitev in stimuliramo lasne koreninice. Masiramo nežno, z blazinicami prstov v smeri od čela proti sencem in zatilju.

Masažo lahko hkrati izkoristimo tudi za dodatno, zdravilno nego lasišča, če se, denimo, pojavlja prhljaj, če pretirano izpadajo lasje in podobne nevšečnosti. Pred masažo majhno količino ustreznega zdravilnega losjona nanesemo na lasišče in nato nežno, krožno masiramo. Masažo ponavljamo tako pogosto, kot je potrebno, saj losjoni ponavadi niso mastni in zato po vsaki masaži ni potrebno umivati las.

Za popoln uspeh intenzivno nego las dopolnite še z vitaminsko bogato prehrano. Zlasti pomembni so vitamini vsega B kompleksa, pa tudi vitamini A, C in E.

V zrelih letih se presnova spremeni, zato izkoristek vitaminov iz presne hrane pogosto ne zadošča več povečanim potrebam organizma na pomlad. V tem času je zato vsekakor priporočljivo zdravi prehrani dodajati še ustrezne prehrambene multivitaminske dodatke, ki bodo pripomogli k lepim lasem in splošnemu boljšemu počutju.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media