Pomladanska prebuditev

Pomladanska prebuditev

Dobro počutje | mar. '10

Raztezanje na ozeleneli trati, balkonu, pred osončenim oknom bo okrepilo tudi vaše veselje, voljo in dodalo vašemu življenju tisto nekaj več, česar ne moremo opisati z besedami. Predvsem pa je pomembno to, da se ga lahko lotijo tudi tisti, ki so zavoljo najrazličnejših razlogov prisiljeni večino dneva presedeti.

Skoraj za vse je čas po hladni zimi prijeten. Odložena oblačila so le eden od načinov razbremenitve, drugi, pomembnejši pa je zmerno gibanje ob enakomernem in pravilnem dihanju.

V zadnjih nekaj mesecih namerno pozabljam na bolj zagnane športnike. Razlog za to je, da ti poskrbijo zase tudi v hladnejših dnevih. Vem pa tudi, da vas je kar veliko, ki se v hladnejših in zasneženih dnevih niste kaj prida zadrževali na prostem, ker vam to ni prijalo, mnogim tudi zavoljo zdravstvenih razlogov ne.

Priporočena vadba za ta pomladni čas pa je malce bolj lagodna in tudi laže izvedljiva. Najpomembneje je, da je redna in da po možnosti vadimo na svežem zraku. Sicer pa to velja za vsako aktivnost, s katero si želimo izboljšati in popestriti življenje. Tokratne vaje lahko delate kadarkoli, po sprehodu ali (priporočeno) po delu zunaj. Z njimi se boste dobro predihali, se ob njih sprostili in tudi okrepili.

Že smo pri prvi vaji. Pravilen odklon glave. Pomemben je izhodiščni sedeči položaj: stopala so v širini bokov in trdno zasidrana v tla, kolena pokrčena, hrbtenica in vrat vzravnana, ramena spuščena, roke počivajo na stegnih. Če je le mogoče, hrbet odmaknite od naslona. Iz opisanega položaja glavo med izdihom nežno nagnite na eno in med vdihom na drugo stran. Potem zamenjajte stran vdiha in izdiha in ponovite vajo. Oči naj bodo odprte, zaprite jih le, če se miže dobro počutite. V obeh primerih bodite zelo nežni do vratu. Rahlo škrtanje naj bo meja odklona. Ob dobrem počutju za zaključek z glavo tudi nežno zaokrožite v eno in drugo stran. Število ponovitev naj bo kot ponavadi odvisno od vašega počutja. Pozorni bodite le na to, da jih je v obe strani enako.

Z drugo vajo boste dobro pretegnili obe strani telesa. Izhodiščni položaj je enak kot pri prejšnji vaji. Razlika je v opori ene roke ob sedalo. Ta opora mora biti čvrsta, saj le tako omogoča dobro izvedbo vaje. Dlan roke nad glavo, ki pomaga raztezati trup od strani, od pazduhe in nadlahti, naj bo usmerjena navzdol. Počutite se, kot bi se želeli pokriti z dlanjo in zaščititi vrh glave. Če zmorete in se ob tem dobro počutite, nežno nagnite glavo. V tem položaju boste prav gotovo začutili tudi rahlo napetost hrbta in stranski razteg med lopaticama. Ob odklonu (nagib v stran) tudi nežno izdihnite. Ko se vračate v začetni položaj in v zamenjavo rok, naredite to enako nežno med vdihom. Vajo nekajkrat ponovite na vsako stran. Priporočam najmanj dvakrat na vsako stran.

In zdaj še tretja vaja: počasi se v udobnem sedenju spustite čim bolj naprej, v globok predklon. Poudarjam zelo udoben položaj, kar konkretno pomeni odprto medenico, kolena in stopala. Naprej se vedno nagnite med enakomernim dihanjem. Če zmorete in če se dobro počutite, lahko sklonite tudi glavo. Začutite razteg hrbta od križa pa vse do vratu. Zelo verjetno boste kje začutili večjo napetost. Takrat se malce dvignite, se z mislimi osredotočite na tisti del in samo nežno dihajte, dokler napetost ne popusti. Potem pa se počasi dvignite in se pošteno »prezvirajte«. S tem vrnete čvrstost telesu.

Zaradi blagodejnosti te vaje bi vam jo najraje predpisala za domačo nalogo. Zavedam pa se, da je moje pisanje lahko zgolj priporočilo, izbira pa je povsem vaša.

Izberite najbolje za vas in se počutite osončeno pomladno in cvetoče.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media