Recepti

Dobro počutje | mar. '10

Ajdovi velikonočni želodci

Potrebujemo:

1 kg bele moke

3 do 4 dag kvasa

4 do 5 dl mleka

2 jajci

malo olja

sol

Za nadev:

25 dag ajdove moke

1 liter svinjske juhe

50 dag šunke ali suhega svinjskega mesa

5 jajc

5 dag masla ali margarine

3 dag kvasa

malo drobtin

Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo, ga temeljito pregnetemo in postavimo vzhajat na toplo. Medtem zakuhamo v juho ajdovo moko, da dobimo gost močnik. Še vročemu primešamo jajca, dodamo drobno zrezano šunko ali suho meso ter po želji dosolimo. Počakamo, da se nadev ohladi. V ohlajeno zmes vmešamo vzhajani kvas in toliko drobtin, da postane lepo mazav. Nato postavimo nadev na toplo, da nekoliko vzhaja.

Vzhajano testo razvaljamo in premažemo z nadevom. Tesno ga zvijemo, položimo v namaščen pekač, večkrat prebodemo z vilicami in spet pustimo vzhajati. Nato ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in spečemo.

 

Kuhana potica

Potrebujemo:

1 kg moke

10 jajc

ščep soli

Za nadev:

1 kg skute

2,5 dl smetane

4 jajca

50 dag sladkorja

Zamesimo testo za rezance. Moko presejemo v skledo, dodamo stepena jajca, posolimo in ugnetemo gladko testo. Tega razdelimo na osem do deset hlebčkov, jih pokrijemo s prtičem in pustimo pol ure počivati. Hlebčke razvaljamo v krpe v velikosti pekača, vsako posebej skuhamo v obilici slane vode, vrejo naj 10 minut. Nato jih ohladimo.

Za nadev zmešamo skuto s smetano, jajci in sladkorjem. Pekač premažemo z maščobo, položimo vanj prvo krpo testa, jo premažemo z nadevom in pokrijemo z naslednjo krpo testa, ki jo spet premažemo z nadevom. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa in nadeva. Nato postavimo pekač v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo približno eno uro.

Potico lahko pripravimo tudi z orehi in rozinami.

 

Menihi

Potrebujemo:

1 kg bele moke

3 dag kvasa

1 dl mleka

20 dag sladkorja

1 vrečko vanilijevega sladkorja

2 jajci

2 rumenjaka

80 g masla

0,5 dl žganja ali ruma

nastrgano lupino 1 limone in 1 pomaranče

ščepec soli

jajce za premaz

sladkor za posip

 

Kvas nadrobimo v lonček, dodamo žlico sladkorja, prilijemo mlačno mleko, premešamo in pristavimo na toplo, da kvas vzhaja. Moko presejemo v skledo, prilijemo vzhajani kvas, dodamo sladkor in vanilijev sladkor, raztopljeno maslo, sol, jajci, rumenjaka, žganje ali rum, limonino in pomarančno lupinico ter toliko mleka, da lahko zamesimo primerno gosto testo. Dobro ga pregnetemo, pokrijemo s prtičem in damo vzhajat na toplo. Vzhajano testo znova pregnetemo, oblikujemo okrogle hlebčke in pustimo na toplem še četrt ure. Testo razdelimo na štiri dele in vsak del posebej sesvaljkamo. Oblikujemo lik meniha in mu v oglavnico vtisnemo rdeč pirh. Pri delu si pomagamo z nožem. Menihe premažemo s stepenim jajcem in v pečici, ogreti na 180 stopinj pečemo toliko časa, da lepo porjavijo.

Lahko pa naredimo pince: Zgornji del hlebčkov zarežemo v obliki križa, premažemo s stepenim jajcem in pečemo poldrugo uro v pečici, ogreti na 180 stopinj. Še tople pince potresemo s sladkorjem.

 

Potrebujemo:

5 dl ajdove moke

2,5 dl slanega kropa

5 dl ječmenove moke

3 dag kvasa

1 žličko sladkorja

4 dl mleka

1 žlico masti ali masla

2,5 dl pšenične moke

Za nadev:

2 žlici kisle smetane

1 jajce

1 žlico drobtin

1 žlico sladkorja

1 žlico nastrgane limonine lupine

ščep cimeta

 

V skledo presejemo ajdovo moko, jo poparimo s slanim kropom, dobro premešamo s kuhalnico, dodamo ječmenovo moko, vzhajani kvas, 3,5 dl mrzlega mleka, žlico masti ali zmehčanega masla, pšenično moko in vse zgnetemo v gladko testo. Postavimo ga na toplo, da vzhaja, nato ga razvaljamo čim tanjše. Za nadev zmešamo kislo smetano in jajce, premažemo testo, ga potresemo z drobtinami, sladkorjem, natrgano limonino lupino in s cimetom, ter zvijemo. Potico preložimo v namaščen model, jo pustimo nekaj časa vzhajati, potem jo v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo približno eno uro.

 



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media