Recepti
Ajdovi velikonočni želodci
Potrebujemo:
1 kg bele moke
3 do 4 dag kvasa
4 do 5 dl mleka
2 jajci
malo olja
sol
Za nadev:
25 dag ajdove moke
1 liter svinjske juhe
50 dag šunke ali suhega svinjskega mesa
5 jajc
5 dag masla ali margarine
3 dag kvasa
malo drobtin
Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo, ga temeljito pregnetemo in postavimo vzhajat na toplo. Medtem zakuhamo v juho ajdovo moko, da dobimo gost močnik. Še vročemu primešamo jajca, dodamo drobno zrezano šunko ali suho meso ter po želji dosolimo. Počakamo, da se nadev ohladi. V ohlajeno zmes vmešamo vzhajani kvas in toliko drobtin, da postane lepo mazav. Nato postavimo nadev na toplo, da nekoliko vzhaja.
Vzhajano testo razvaljamo in premažemo z nadevom. Tesno ga zvijemo, položimo v namaščen pekač, večkrat prebodemo z vilicami in spet pustimo vzhajati. Nato ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in spečemo.
Kuhana potica
Potrebujemo:
1 kg moke
10 jajc
ščep soli
Za nadev:
1 kg skute
2,5 dl smetane
4 jajca
50 dag sladkorja
Zamesimo testo za rezance. Moko presejemo v skledo, dodamo stepena jajca, posolimo in ugnetemo gladko testo. Tega razdelimo na osem do deset hlebčkov, jih pokrijemo s prtičem in pustimo pol ure počivati. Hlebčke razvaljamo v krpe v velikosti pekača, vsako posebej skuhamo v obilici slane vode, vrejo naj 10 minut. Nato jih ohladimo.
Za nadev zmešamo skuto s smetano, jajci in sladkorjem. Pekač premažemo z maščobo, položimo vanj prvo krpo testa, jo premažemo z nadevom in pokrijemo z naslednjo krpo testa, ki jo spet premažemo z nadevom. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa in nadeva. Nato postavimo pekač v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo približno eno uro.
Potico lahko pripravimo tudi z orehi in rozinami.
Menihi
Potrebujemo:
1 kg bele moke
3 dag kvasa
1 dl mleka
20 dag sladkorja
1 vrečko vanilijevega sladkorja
2 jajci
2 rumenjaka
80 g masla
0,5 dl žganja ali ruma
nastrgano lupino 1 limone in 1 pomaranče
ščepec soli
jajce za premaz
sladkor za posip
Kvas nadrobimo v lonček, dodamo žlico sladkorja, prilijemo mlačno mleko, premešamo in pristavimo na toplo, da kvas vzhaja. Moko presejemo v skledo, prilijemo vzhajani kvas, dodamo sladkor in vanilijev sladkor, raztopljeno maslo, sol, jajci, rumenjaka, žganje ali rum, limonino in pomarančno lupinico ter toliko mleka, da lahko zamesimo primerno gosto testo. Dobro ga pregnetemo, pokrijemo s prtičem in damo vzhajat na toplo. Vzhajano testo znova pregnetemo, oblikujemo okrogle hlebčke in pustimo na toplem še četrt ure. Testo razdelimo na štiri dele in vsak del posebej sesvaljkamo. Oblikujemo lik meniha in mu v oglavnico vtisnemo rdeč pirh. Pri delu si pomagamo z nožem. Menihe premažemo s stepenim jajcem in v pečici, ogreti na 180 stopinj pečemo toliko časa, da lepo porjavijo.
Lahko pa naredimo pince: Zgornji del hlebčkov zarežemo v obliki križa, premažemo s stepenim jajcem in pečemo poldrugo uro v pečici, ogreti na 180 stopinj. Še tople pince potresemo s sladkorjem.
Potrebujemo:
5 dl ajdove moke
2,5 dl slanega kropa
5 dl ječmenove moke
3 dag kvasa
1 žličko sladkorja
4 dl mleka
1 žlico masti ali masla
2,5 dl pšenične moke
Za nadev:
2 žlici kisle smetane
1 jajce
1 žlico drobtin
1 žlico sladkorja
1 žlico nastrgane limonine lupine
ščep cimeta
V skledo presejemo ajdovo moko, jo poparimo s slanim kropom, dobro premešamo s kuhalnico, dodamo ječmenovo moko, vzhajani kvas, 3,5 dl mrzlega mleka, žlico masti ali zmehčanega masla, pšenično moko in vse zgnetemo v gladko testo. Postavimo ga na toplo, da vzhaja, nato ga razvaljamo čim tanjše. Za nadev zmešamo kislo smetano in jajce, premažemo testo, ga potresemo z drobtinami, sladkorjem, natrgano limonino lupino in s cimetom, ter zvijemo. Potico preložimo v namaščen model, jo pustimo nekaj časa vzhajati, potem jo v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo približno eno uro.