Pomoč pri negi bolnika

Dobro počutje | mar. '10

Kdor neguje ali je kdaj negoval bolnega ali ostarelega svojca, ve, da je to zelo zahtevna naloga. Pa ne le zaradi fizičnih naporov, ki pri negi bolnika, priklenjenega na posteljo, niso zanemarljivi. Pri sicer vsakdanjih opravilih se zastavlja veliko vprašanj in neznank. Tako včasih ne vemo, kako sploh pristopiti k bolniku, kako se lotiti nege, da ne bomo prizadeli bolnikovega dostojanstva. Lahko se zgodi, da kakega opravila preprosto ne obvladamo, če še nikoli nismo imeli opraviti s hromim ali dementnim bolnikom.

Včasih je težko presoditi, koliko naše pomoči pravzaprav potrebuje bolnik, saj ni dobro, da naredimo zanj tudi vse to, kar še zmore sam. Lahko potrebuje le našo spodbudo, kak pripomoček in nekaj več časa, da se sam nahrani ali umije. To je še posebej pomembno pri okrevanju po možganski kapi, ko bolnik poskuša vnovič osvojiti preprosta, vsakdanja opravila.

Pri tem pa ne smemo pozabiti na lastno zdravje, da si z dvigovanjem bolnika ne uničimo hrbtenice, da ne pride do izgorelosti, saj ima večina domačih negovalcev poleg skrbi za bolnika še številne druge dolžnosti.

Da bi pomagali ljudem, ki v domačem okolju negujejo bolnega ali od starosti oslabelega svojca, se lahko udeležite praktične delavnice o negi bolnika na domu, na kateri vas bodo poučili, kako pravilno pomagati, umivati ali hraniti bolnika, kako izbrati pravo posteljo, ki bo olajšala nego tako bolniku kot negovalcu; kako uporabljati različne pripomočke – od hodulj do invalidskih vozičkov; kako pravilno premestiti bolnika s postelje na voziček ali obratno; kako izbrati prave inkontinenčne pripomočke (vrsta, velikost, nameščanje, menjavanje ...), kako ohranjati zdravo kožo bolnikov, ki večinoma ležijo; kako bolnika namestiti v posteljo, da se bo lahko hranil sam. Delavnico vodi glavna medicinska sestra doma starejših občanov Vitadom, zato boste na svoja vprašanja dobili veliko praktičnih odgovorov in nasvetov.

Delavnice so vsak drugi torek v mesecu ob 17. uri v razstavnem salonu podjetja Sanolabor na Leskoškovi 4 v Ljubljani (v bližini BTC). Za informacije in prijavo pokličite na telefon: 01 58543 39.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media