Koža, oči, lasje in nohti so ogledala zdravja

Koža, oči, lasje in nohti so ogledala zdravja

Dobro počutje | okt. '10

Naše telo nam nenehno sporoča, kaj se z njim dogaja, vendar moramo najprej prepoznati njegova sporočila. Tako kot nam sporoča, da nam primanjkuje vode in smo zato žejni, nam tudi sporoča, da mu, denimo, primanjkuje cinka, ker smo pod hudim stresom in zato sivimo.

 

Od prehrane celic je odvisno naše zdravje. To najlaže opazimo na ''ogledalih zdravja'', na koži, očeh, laseh in nohtih. Vedeti moramo, da negovalne kreme lajšajo težave od zunaj, ne odpravljajo pa vzrokov zanje. Velikokrat so na primer težave s kožo odgovor telesa na dolgotrajnejše pomanjkanje hranil. Dokler je slabo prehranjenih in poškodovanih celic le malo, tega še opazimo ne. Pri večjem številu poškodovanih celic pa so nepravilnosti pogosto zelo vidne in moteče. Včasih je za hitro izboljšanje zdravja kože dovolj le manjša sprememba v prehranjevalnih navadah.

Podobno kot se v naravi vse prepleta, se prepletajo tudi naše pomanjkljivosti in le tako – prepleteno in celovito – jih moramo tudi reševati. Zagotovo nam nikoli ne primanjkuje ene same snovi v telesu, marveč je pomanjkanje kompleksno. Prav zato je treba uživati živila, torej naravne snovi, ker so v njih posamezne sestavine povezane in navidezno neurejene, vendar imajo zanesljivo velik učinek na naše telo.

Če si ogledamo tabele, ki jih navajamo v nadaljevanju, bomo opazili prav to povezanost in sovplivanje. Pri hujšanju se želimo znebiti odvečnih maščob, vendar moramo za zdravo izgubljanje kilogramov najprej narediti podroben pregled oči, kože in las. Znaki na njih nam bodo sporočili, kaj nam primanjkuje. In tega nikakor ne smemo črtati z jedilnika, saj se bomo tako še slabše počutili.

Na primer:

- pomanjkanje cinka v telesu: slabši vid, počasna rast nohtov, bele pike na njih, razcepljeni nohti, tanki, krhki in šibki lasje, naglo sivenje, luskava, suha, hrapava in poškodovana koža, dermatitis, ekcemi, akne, mozolji, strije, šumenje v ušesih, razpoke za ušesi, slabše vonjanje in okušanje.

To hkrati pomeni:

- da imamo slabši imunski sistem,

- da se karotenoidi ne spreminjajo v vitamin A,

- da imamo neustrezno želodčno kislino za razgradnjo beljakovinske hrane za gradnike las in nohtov,

- da je porušeno encimsko delovanje pri številnih procesih v telesu.

To sicer še ni bolezen, vendar vodi vanjo.

Kje cink dobimo? (glej razpredelnico na koncu)

 

Primeri težav:

 

TEŽAVE Z OČMI

REŠITVE

slabši vid (ne gre za primere, ko potrebujemo dioptrijo!)

cink, selen, omega3, vitamini A, E, C, D, ter B in K; beljakovine

ščemeče, srbeče oči

vitamin B2 in A

premalo solzne tekočine

vitamin C in A, esencialne maščobne kisline rastlinskega in živalskega izvora

pretirano solzenje

flavonoidi, karotenoidi

pretirana občutljivost na svetlobo

vitamin B3

otekle veke

omega3 in vitamin E, balastne snovi in vitamin K

 

 

Babičin nasvet: korenček, špinača in paradižnik so skupaj z ribjim oljem dragocena pomoč pri preprečevanju najhujših bolezni oči, med njimi sive in zelene mrene.

 

 

TEŽAVE Z LASMI

REŠITVE

tanki, krhki, slabi lasje, počasna rast

cink, silicij, vitamin B12, beljakovine

prhljaj

karotenoidi in flavonoidi, vitamina C in E, selen in omega3

sivenje

beljakovine, vitamini B5, B6 in folna kislina, baker in cink v ravnotežju (suhe slive)

izpadanje las

beljakovine, cink, flavonoidi, železo, vitamina B2 in biotin

cepljenje las, lomljivi lasje

omega3 in biotin

suhi, pusti lasje

omega3, vitamina E, A, jod in silicij

mastni lasje

vitamin B2

 

Babičin nasvet: surov rumenjak si vtremo v lase in pustimo učinkovati eno uro. Pri izpiranju dodamo v vodo limonin sok. Učinkovito sredstvo za lepše in močnejše lase sta tudi ajdova in prosena kaša.

Za lepše lase: ajdovo kašo vsujemo v vrelo mleko in pustimo, da se napoji. Ohlajeni dodamo kislo smetano, skuto, jajce, rjavi sladkor, muškatni orešček, zmlete oreščke, namočene rozine in narezano jabolko. Pečemo 20 minut pri 180 stopinjah. Ponudimo toplo ali hladno ter prelito s sadnim sokom.

 

 

ZNAMENJA TEŽAV NA KOŽI

REŠITVE

mlahava, uvela koža

beljakovine, vitamini E, D, silicij

luskava, hrapava, poškodovana

cink, vitamini A, B3, cink in omega3

kuperoza, hiter pojav modric

flavonoidi, vitamini K, C, E, čebula, česen, por

ogrci, nečista koža

vitamini B kompleksa in C

dermatitis

vitamini A in vsi vitamini, B kompleksa, cink in esencialne maščobne kisline

ekcem, izpuščaji

cink, vitamini B2, B6, B12, holin in folna kislina

akne, mozolji

cink, kalij, vitamini A. E in C,

omega3 maščobne kisline

suha, groba koža

cink, vitamina A in B3,

omega3 maščobne kisline

strije

beljakovine in cink

 

Babičin nasvet zoper gube: naredimo si pripravek iz smetane, olja pšeničnih kalčkov in rumenjaka, zmes z vato vtiramo v kožo. Drugi način pa je, da pripravimo špinačni sok in si ga z vato vtiramo v kožo. Podobno pomaga tudi kumarični sok.

 

 

TEŽEVE NA ROKAH IN NOHTIH

REŠITVE

počasna rast, slabi nohti

cink, beljakovine

cepljenje in krhkost nohtov

beljakovine, vitamin B2, kalcij, magnezij, silicij, jod in železo

izbočeni, vbočeni nohti in podolžne brazde

železo

bele pike

cink in silicij

glivična obolenja

probiotične bakterije in česen, vitamini B kompleksa

tresoče dlani

vitamin B1

luščenje kože ob nohtišču

karotenoidi, vitamin A

lise na hrbtišču rok

vitamini E, A, C in B1

hladne roke

jod

 

Babičin nasvet: v roke si vtirajmo limonin in ananasov sok ter olje pšeničnih kalčkov..

 

Razpredelnica razpoložljivosti teh snovi:

 

SNOV

KJE DOBIMO

BOLJŠI IZKORISTEK

SLABŠI IZKORISTEK

Cink

Ostrige in vsa morska hrana, jagnjetina, pšenični kalčki, telečja jetra, goveja pečenka, svinjina, bučna in sončnična semena, sardine v olju, soja in leča.

V kombinaciji z vitaminom C, fosforjem, kalcijem,

beljakovinami

Z vlakninami, fitati (špinača, stročnice),

kontracepcijske tablete,

Silicij

Proso, oves, ječmen, riž, pšenica, čebula in rdeča pesa

Z borom, kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom

Preveč molibdena

Selen

Brazilski in drugi oreški, orehi, rozine, rakci, sončnična semena, čebula in česen ter rdeče zelje

Z vitaminom A, C in E

Predelana hrana

Železo

Jetra, rdeče meso, zlasti konjsko, rumenjak, ostrige, stročnice, lešniki, ovsena kaša in ribe

S fruktozo, vitaminom C in bakrom

Tanini v čajih, v stročnicah in žitih, preveč kalcija

Jod

Prekajene skuše, školjke, raki, losos, mleko, čebula

S selenom, z vitaminom A

Zelje, repa, arašidi, soja,

Vitamin B1

Grah, pomaranče, koruzni kosmiči, krompir, svinjina, arašidi, mleko in sončnična semena

Z vitamini C in drugimi vitamini B

Toplota, kofein, alkohol, stres, kisik in kontracepcijske tablete

Vitamin B2

Govedina, perutnina, jajca, jogurt in polnomastno mleko, brstični ohrovt, mandlji in oreški ter koruzni kosmiči

S selenom in drugimi vitamini B

Svetloba, kisik, stres, hormonska terapija, alkohol, presežek železa, cinka in

mangana

Vitamin B3

Piščančje prsi, svinjina, govedina, mlečni izdelki, suhe slive, datlji in avokado

S triptofanom*, z drugimi vitamini B in kromom

Čaji, kava, kontracepcijske tablete in alkohol

Vitamin B5

Telečja jetra, arašidi, sezamova semena, orehi, avokado, jabolka, suhe marelice in fige, zelenolistna zelenjava

Z drugimi vitamini B, zlasti s folno kislino in biotinom

Stres, kuhanje, kava, kontracepcijske tablete in alkohol

Vitamin B6

Pšenični kalčki, pivski kvas, goveja jetra, puranovo meso, govedina, banane, brstični ohrovt, arašidi, jajca, orehi in zelje

S cinkom, magnezijem, z drugimi vitamini B

Stres, tobak in kuhanje

Folna kislina

Temnozelena listnata zelenjava, špinača, korenje, arašidi, lubenice, buče, marelice, avokado, jajčni rumenjak, kvas, goveja jetra

Z drugimi vitamini B, zlasti B12

Toplota, voda, zrak, svetloba, alkohol, kontracepcijske tablete

Biotin

Arašidi, lešniki, mandlji, rumenjak, goveja jetra, mleko, skuta, orehi, sezamova semena, rjavi riž, soja, leča

Z drugimi vitamini B,

Stres, stradanje, svetloba

Vitamin B12

govedina, svinjina, konjsko meso, jajca, fazanje in račje meso, mleko, siri in ribe

Z drugimi vitamini B, kalcijem, vitamini A, C in z vitaminom E

Alkohol, uspavalne tablete, hormonska terapije, kontr. tablete, zdravila proti holesterolu

Vitamin E

Olje pšeničnih kalčkov, mandlji, soja, jajca, ovsena kaša, arašidi

Z vitaminom C in selenom

Toplota, svetloba, zdravila za holesterol, slab zrak, preveč železa, cinka in mangana.

Vitamin K

Brokoli, brstični ohrovt in zelje, rumenjak, ribje olje

S probiotiki in prebiotiki

Aspirin, antibiotiki, zdravila za holesterol, in zdravila proti strjevanju krvi

Vitamin D

Slanik, skuše, losos, sardela, jajca, sir, ribje olje

Z maščobami

Zdravila za holesterol

Esencialne maščobne kisline

Ribja olja, oljčno olje, arganovo, sezamovo, avokadno in arašidno olje, orehi, sončnična semena

Z vitamini B

Toplota in kisik

Karotenoidi

Korenje, paprika, čili, paradižnik, blitva, špinača, rdeča čebula, lubenica, melona, peteršilj

Z maščobami, s cinkom

 

Flavonoidi

in vitamin C

Jagodičevje (brusnice, borovnice, maline, robidnice), rdeča pesa, jajčevec, grenivka, limone, čokolada, zeleni čaj

 

Vodotopni in izluženi

Beljakovine

Vse vrste mesa in rib, mleko in mlečni izdelki, soja, beljakovinski napitki iz sirotke in soje, stročnice,

Pravilna želodčna kislina

''Neuravnan'' želodec

 

Povzeto iz knjige Zdravje je naša odločitev avtoric Marije Merljak in Mojce Koman, PD, 2008

* Triptofan je ena od aminokislin, ki spodbuja spanec, zmanjšuje napetost in depresijo. Dobimo ga z uživanjem mesa (goveje, kurje, puranje), mleka in jajc, nahaja se v tunini, stročnicah, oreških, suhih datljih in bananah.

 

Recepti za vitkost:

 

1. Primorska jota po receptu moje mame: v lonec je dala koščke prekajenega mesa, kislo zelje, fižol, lahko tudi bob, brinove jagode, česen, lovor in včasih malo rožmarina. Na štedilniku na drva se je to počasi kuhalo vse dopoldne. Posebej je skuhala krompir in ga na koncu pretlačenega dala v lonec, da je joto zgostila. Na ocvirkovi masti je rumeno prepražila čebulo, peteršilj in paradižnik ter vse to spet zamešala v joto. Začinila je po potrebi, obvezno tudi s kumino in poprom. Ker je bilo jote za velik lonec, smo jo jedli dva ali celo tri dni.

 

2. Zelenjavna nabodalca s sirovo omako: na kovinska nabodalca izmenično nataknemo paradižnik češnjevec, koščke bučk, šampinjone in papriko. Seveda lahko dodamo tudi raznovrstne koščke mesa ali slanine. Vse premažemo s pomado iz oljčnega olja, soli, peteršilja, origana, timijana in bazilike. Spečemo na žaru. Posebej pripravimo omako iz jogurta, kisle smetane, limoninega soka, peteršilja in pikantnega sira. Kot pijača prija zraven kefir.

 

3. Palačinke s figovim nadevom: palačinke zamešamo iz ajdove moke. V mešalniku pripravimo nadev iz suhih fig, čez noč namočenih v pomarančnem soku, dodamo orehova jedrca in lešnike, lahko tudi nekaj arašidov. Maso, še preden jo zavijemo v palačinko, potresemo z nastrgano temno čokolado. Po želji palačinke odišavimo še s cimetom in drugimi dišavami.

 

4. Ribji, piščančji ali puranov file s pisano omako: rahlo osoljen file nekaj ur mariniramo v oljčnem olju s česnom, peteršiljem in limoninim sokom, ga na hitro popečemo na obeh straneh in čisto na koncu potresemo s parmezanom. Ločeno na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulo, vanjo vmešamo koščke paradižnika, nasekljano zeleno in rožmarin ter sol in poper. Po želji dodamo nastrgan indijski orešek ali ingver. Kot prilogo najraje vidimo na krožniku testenine al dente ali pa temen, neoluščen riž. Po želji tudi prilogo potresemo s parmezanom.

 

5. Hitri napitek za vitkost: v mešalnik damo olupljene pomaranče, limone, grenivko, borovnice ali drugo jagodičje in dve žlici medu. Prilijemo še pinjenec in vodo ter zmiksamo.

 

Popolnoma zdravi smo takrat, ko smo polni energije in vse telesne funkcije delujejo normalno. Tedaj se organizem sproti in v celoti obnavlja, zato imamo dober imunski sistem in smo se sposobni ubraniti povzročiteljem bolezni. Smo polni energije in sposobni sprejemati nove izzive, pravilno misliti, čustvovati in mirno spati. Tako zdravje izžarevamo tudi navzven: ljudje opazijo lepo kožo, lase in nohte ter bistre oči. Imamo tudi energijo in voljo do dela.?


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media