Grozdje – bogat sadež jeseni

Dobro počutje | okt. '10

Grozdje je sadež trte, ene najstarejši kulturnih rastlin. V Mariboru se radi pohvalijo, da imajo najstarejšo vinsko trto na svetu, staro več kot 400 let in še vedno rodi. Okoli nje se vsako leto zvrstijo številni dogodki, kar priča, da smo ljudje precej navezani na trto in grozdje.

Grozdje uživamo presno, iz njega iztisnemo sladek sok ali počakamo, da prevre in postane vino. Tokrat vino pustimo ob strani, da počaka vsaj do martinovega, zdaj pa se raje posvetimo sladkim jagodam. Zrelo grozdje je sladko zaradi grozdnega sladkorja glukoze in enakega deleža sadnega sladkorja fruktoze. Glukoza v grozdju zelo hitro dvigne raven krvnega sladkorja, vendar se zaradi vlaknin, zlasti v majhnih jagodah, ta učinek precej zmanjša. Grozdje ima zato samo srednje visok glikemični indeks, kar nam koristi pri sestavljanju obrokov.

Poleg sladkorja je grozdje bogat vir vitaminov skupine B. Poleg vitamina B12 (najdemo ga le v živilih živalskega izvora) vsebuje celotno paleto vitaminov te skupine, ki v našem telesu najbolje delujejo le kot skupina. Grozdje je zlasti bogato s folno kislino ali vitaminom B9, ki ne koristi le nosečnicam, temveč tudi vsem srčnim bolnikom.

Grozdje je pravcato bogastvo mineralov, zlasti kalija, magnezija in mangana, zato dobro vpliva na srce in ožilje, na kosti, mišičje in žlezo ščitnico. Nekaj manj ima fosforja, fluora, kalcija in železa ter številnih mikroelementov, ki izhajajo iz mineralne sestave tal, na katerih raste trta. Grozdje je tudi zaloga vlaknin, čreslovine (taninov) ter sadnih kislin. Pomembna skupina zdravilnih snovi v grozdju so flavonoidi, to so barvila, zaradi katerih so grozdne jagode svetlo ali temno rdeče – vijolično obarvane. Med flavonoidi izstopa predvsem resveratrol in še kvercetin, elaginska kislina, v črnem grozdju pa antocianska barvila. Omenjeni flavonoidi so močni antioksidanti, ki preprečujejo mutacije našega dednega materiala ter utrjujejo stene krvnih žil, so pomembni za dober spomin in delujejo proti strjevanju krvi. Rdeče grozdje vsebuje veliko več flavonoidov kot belo, zato zavoljo zdravja večkrat posezimo po njem.

Poleg znanstveno dokazanih dognanj je uživanje grozdja znano tudi v ljudskem zdravilstvu. Veliko virov navaja, da grozdje in grozdni sok uravnava kislino v želodcu in spodbuja prebavo, čisti kri in ledvica, odvaja vodo iz telesa in razstruplja organizem. Pomaga celo pri hujšanju, depresijah in revmatičnih obolenjih. Po priporočilu R. Willforta naj bi si vsako leto privoščili grozdno dieto s svežim grozdnim sokom iz 1 kg grozdja in ga pili dva tedna ali pa tri dni uživali le do 3 kg  grozdja na dan. Tako bi si prečistili celotno telo, tudi kožo in se pripravili na zimo.

 

Grozdne pečke

Na tržnicah in v trgovinah lahko kupimo posebne namizne vrste grozdja z velikimi jagodami, ki so zelo sladke in pogosto brez pečk. Manjši grozdi z majhnimi jagodami pa so sorte grozdja za predelavo v vino. Te vrste so vse s pečkami, ki pa so za marsikoga zelo moteče.

Grozdne pečke vsebujejo skoraj 90 odstotkov zelo koristnih nenasičenih maščobnih kislin, zlasti - pečke rdečih sort grozdja. V pečkah je tudi vitamin B17, ki ga nujno v manjših količinah potrebuje naš organizem. Strokovnjaki si o količini še vedno niso enotni; nekateri priporočajo več pečk, saj naj bi pomembno koristile pri preprečevanju in zdravljenju raka, drugi spet menijo, da je dovolj že, če sem in tja (nevede) pojemo kako pečko, večje količine pa da povzročajo zastrupitve.

 

Vodnikova pogača z grozdjem

Iz 400 g ostre moke, 200 g masla, 1 dcl vode, 1 dcl kisle smetane in ščepca soli zamesimo testo, ga dobro pregnetemo, potresemo z moko, pokrijemo in pustimo počivati na hladnem pol ure. Spočitega znova pregnetemo, razvaljamo in z njim obložimo model za pito. Za 25 minut postavimo v pečico, segreto na 180 oC.

Medtem za nadev stepemo 3 rumenjake, 50 g sladkorja, 0,5 dcl mleka, 2 dcl kisle smetane, limonovo lupinico in žlico moke. Nazadnje vmešamo čvrst sneg iz beljakov.

Skoraj pečeno testo vzamemo iz pečice in nanj zlijemo nadev. Postavimo nazaj v pečico za 10 minut, da se malce popeče. Medtem umijemo grozdje, razpolovimo in ga naložimo na že skoraj spečeno pogačo. Potresemo z mandljevimi lističi in zapečemo do konca. Ponudimo toplo, potreseno s sladkorjem v prahu.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media