Od butika do punčk

Od butika do punčk

Zgodbe | nov. '10

»Že nekaj let sem upokojena, pa še vedno ne znam živeti, ne da bi kaj ustvarjala,« pravi Marija Trobina iz Ljubljane. Tako si zdaj krajša čas s šivanjem unikatnih punčk iz blaga.

Vso delovno dobo je bila samostojna podjetnica, ukvarjala se je z več dejavnostmi, najljubša pa ji je bila zadnja. Leta 1987 je v Ljubljani namreč odprla prvi butik za močnejše - Mozamo. Takrat v trgovinah ni bilo ponudbe lepih oblačil za močnejše postave in prav to je bil zanjo izziv, še posebej zato, ker so vse, kar so ponujali v trgovini, sešili v svoji šivalnici. Zadovoljne in hvaležne stranke so prihajale iz vse Slovenije. Kot pravi Marija, so bila to leta nenehnega iskanja novih zamisli. Predvsem pa so se trudili spremeniti mnenje, kakšna oblačila si lahko privoščijo bolj »polne« ženske. Črno, sivo, temno modro barvo so v Mozamu zamenjali z udarnejšimi in živahnejšimi barvami, jih dopolnili z ohlapnimi, mehko padajočimi linijami oblačil in jim za kombinacijo dodali hlače. Marijina zamisel so bile prav hlače kot osnovni kos garderobe za močnejše. »Pripravljali smo modne revije in manekenke izbirali kar med strankami. Odziv je bil neverjeten, saj smo dokazali, kako lepa in privlačna je lahko tudi ženska z močnejšo postavo, če je seveda pravilno oblečena.« Rada se spominja tistih časov in ji je še vedno žal, da je pred nekaj leti prodala butik. Prepričana je, da kljub veliki ponudbi v trgovinah pri nas še vedno manjka unikatnih, lepih in modnih oblačil za močnejše ženske.

Po upokojitvi je potrebovala kar tri leta, da se je umirila in prilagodila počasnejšemu ritmu življenja. Naučila se je delati z računalnikom, pa tudi na šivanje ni pozabila. Hči Lidija, ki ima zasebno šolo za tuje jezike, jo je prosila naj ji naredi nekaj lutk, ki jih potrebuje za poučevanje najmlajših. In tako se je začelo. Zdaj jih je že za pravcato četico: Lusi, Čarli, Pika Nogavička, gusarski kapetan, gusarček, Rdeča kapica ... Otrokom so mehke, pisane lutke s prijaznim obrazkom zelo všeč in z veseljem jih sešije tudi po naročilu.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media