Ujemimo pravi čas za sajenje

Ujemimo pravi čas za sajenje

Prosti čas | nov. '10

Jesen je čas za sajenje jabolk, hrušk, breskev, marelic, vinske trte, pa sadnih grmovnic, kot so kosmulje, maline, robidnice, josta, ne nazadnje tudi okrasnih grmovnic. Od kakovosti sajenja je odvisno, kako bodo rasle in cvetele rastline ter kasnejši ali zgodnejši rod.

 

Kaj potrebujemo?

- Gnojilo za obnovo in razvoj koreninskega sistema. V preteklosti so uporabljali uležan hlevski gnoj, dandanes pa dajemo prednost organskim, briketiranim gnojilom, ki vsebujejo dušik, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, železo, bor in cink. Še pomembneje je, da so gnojila res naravnega izvora, da vsebujejo naravno snov za razvoj koreninskega sistema, kar omogoča hitro ukoreninjanje in zdravo rast. Za posebne rastline-grmovnice, kot so ameriške borovnice, kosmulje, koščičarji, kivi, ipd., uporabimo gnojila za založno gnojenje, ki so v ta namen posebej izdelana.

- Količek za pritrditev sadike, impregniran z modro galico ali karbolinejem, da ne zgnije prehitro.

- Mineralno gnojilo za založno gnojenje za naslednjih 5 let, približno 1 kg na sadiko. Količina je seveda odvisna od velikosti drevesa ali grmovnice. Za jabolka in hruške potrebujemo več gnojila kot za sadike kosmulj, ribeza ipd.

- Dobro je, če imamo na voljo vedro šote ali kakovostne rahle zemlje, ni pa nujno.

- Izkopljemo jamo, približno 40 cm globoko in premera 40 do 100 cm. Velikost je odvisna od vrste sadike. Vanjo položimo zaščitno mrežo proti voluharjem in šele nato sadiko.

Dobro razvite korenine zagotavljajo dobro rast drevesa

Pred voluharjem korenine zavarujemo z žično mrežo

Ko pokrijemo korenine z zemljo, dodamo organski gnoj

Na koncu sadiko privežemo in zaščitimo pred zimo

 

SAJENJE:

Posebno opozorilo: ne naredimo napake, da bi gnojilo potresli vrh zemlje. Mlade koreninice bi namreč hotele črpati najlaže dostopno hrano, kasneje, v sušnem obdobju, pa bi seveda odmrle in drevo bi se posušilo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media