Domača jabolčna potica

Domača jabolčna potica

Dobro počutje | nov. '10


Potrebujemo (za en pekač)

Za kvašeno testo:

1,5 kg moke (tip 500)

1,5 kocke kvasa

7 rumenjakov

15 dag margarine

1 vanilijev sladkor

30 dag sladkorja

7 dl mleka

ščep soli

Za nadev:

2 kg jabolk

20 dag sladkorja

ščep cimeta

limonina lupinica

limonin sok

Za vpijanje soka:

10 dag belih drobtin

1 lonček kisle smetane

1 jajce

 

Moko presejemo in dodamo sol. Nato naredimo kvasni nastavek iz tople vode, žličke moke, sladkorja in kvasa. Počakamo nekaj minut, da kvas začne delovati. Posebej segrejemo mleko, margarino, vanilijev sladkor in rumenjake. V skledo z moko dodamo kvasni nastavek in ostale tople sestavine. Dobro premešamo in zgnetemo. Testo pustimo počivati 15 minut na toplem. Medtem pripravimo nadev: jabolka olupimo, naribamo in jim dodamo sladkor, cimet ter limonin sok in naribano lupinico. Vse skupaj dušimo.

Testo zvrnemo na pomokano površino, ga razvaljamo, premažemo s kislo smetano in stepenim jajcem, nadevamo z jabolčnim nadevom in potresemo z drobtinami. Zvijemo in položimo v pomaščen pekač. Pustimo 15 minut, da še malo naraste, nato premažemo z mlekom in damo v segreto pečico. Pečemo 20 minut pri 150 stopinjah in še 30 minut pri 165 stopinjah. Pečeno potico zvrnemo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.
 

Naj vas navedene količine ne prestrašijo. Tokrat namreč predstavljamo nekaj jedi, tudi tipično zasavske so vmes, ki jih stanovalcem pripravljajo kuharske mojstrice iz Doma starejših občanov Polde Eberl - Jamski z Izlak. Ob 30-letnici doma so jih izdali v posebni knjižici.

 

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media