Domača jabolčna potica
Potrebujemo (za en pekač)
Za kvašeno testo:
1,5 kg moke (tip 500)
1,5 kocke kvasa
7 rumenjakov
15 dag margarine
1 vanilijev sladkor
30 dag sladkorja
7 dl mleka
ščep soli
Za nadev:
2 kg jabolk
20 dag sladkorja
ščep cimeta
limonina lupinica
limonin sok
Za vpijanje soka:
10 dag belih drobtin
1 lonček kisle smetane
1 jajce
Moko presejemo in dodamo sol. Nato naredimo kvasni nastavek iz tople vode, žličke moke, sladkorja in kvasa. Počakamo nekaj minut, da kvas začne delovati. Posebej segrejemo mleko, margarino, vanilijev sladkor in rumenjake. V skledo z moko dodamo kvasni nastavek in ostale tople sestavine. Dobro premešamo in zgnetemo. Testo pustimo počivati 15 minut na toplem. Medtem pripravimo nadev: jabolka olupimo, naribamo in jim dodamo sladkor, cimet ter limonin sok in naribano lupinico. Vse skupaj dušimo.
Testo zvrnemo na pomokano površino, ga razvaljamo, premažemo s kislo smetano in stepenim jajcem, nadevamo z jabolčnim nadevom in potresemo z drobtinami. Zvijemo in položimo v pomaščen pekač. Pustimo 15 minut, da še malo naraste, nato premažemo z mlekom in damo v segreto pečico. Pečemo 20 minut pri 150 stopinjah in še 30 minut pri 165 stopinjah. Pečeno potico zvrnemo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.
Naj vas navedene količine ne prestrašijo. Tokrat namreč predstavljamo nekaj jedi, tudi tipično zasavske so vmes, ki jih stanovalcem pripravljajo kuharske mojstrice iz Doma starejših občanov Polde Eberl - Jamski z Izlak. Ob 30-letnici doma so jih izdali v posebni knjižici.