Preobrazba vdahne novo življenje predmetom in prostoru

Preobrazba vdahne novo življenje predmetom in prostoru

Prosti čas | jan. '12

Zelo moderno je opremljanje ali prenavljanje stanovanja s kombiniranjem starega in novega pohištva. Pri harmoničnem združevanju teh skrajnosti pride najbolj do veljave naš osebni slog.

S premišljeno izbiro pohištva, barv in vzorcev lahko popolnoma spremenimo značaj prostora. Pred tovrstnim posegom dobro premislimo, kaj bomo v prostoru obdržali in kaj dodali. Bivalni prostori kot vsebinske in likovne celote imajo svoje zakonitosti, čeprav sodobne smernice vse bolj brišejo meje med posameznimi bivalnimi vsebinami in tudi prostori. Pri opremljanju upoštevajmo naše želje in potrebe ter možnosti, ki jih ponuja prostora. Najhitreje in tudi najceneje preuredimo in osvežimo prostor z novim hišnim tekstilom ali tekstilijami. Za večje posege v opremo pa si pripravimo načrt ali pa se posvetujmo s strokovnjakom. Veliko lahko postorimo sami, pri čemer pridejo do veljave naša iznajdljivost, ustvarjalnost in tudi ročne spretnosti.

Sožitje starega in novega

Pri opremljanju pogosto kombiniramo staro in novo. Pravzaprav kar vsakič, ko v prostor dodamo kak nov, uporaben ali okrasen kos opreme. Bolj zahtevni, drzni ali koreniti posegi v opremo ali kombiniranje različnih pohištvenih slogov pa zahtevajo temeljitejšo pripravo in znanje ter precej dobrega okusa in smisla za estetiko. Ne bo odveč tudi posvet s strokovnjakom. Lepi ali zanimivi kosi starinskega pohištva predstavljajo kakovostno in osvežujočo dekoracijo le, če so ustrezno umeščeni v ambient. To so lahko različni starinski ali stilni kosi pohištva, ki smo jih podedovali ali našli v starinarnici, na bolšjem sejmu. Pester je tudi izbor sodobnega, klasično oblikovanega masivnega pohištva, ki ga tudi lahko uporabimo kot nasprotje sodobno oblikovani opremi prostora. Enako velja za sodobno oblikovan kos opreme (posebej iz kovine, plastike ali stekla), s katerim zaokrožimo prostor, opremljen s klasično oblikovanim ali stilnim pohištvom, pa naj bo to stol, stojalo, vitrina ali dekorativno svetilo.
Kombiniramo lahko sedežne elemente različnih slogov in obdobij. V dnevni sobi lahko h klasično oblikovani sedežni garnituri dodamo zanimiv, tako imenovani dizajnerski počivalnik ali fotelj. Ali pa ob bok sodobno oblikovanemu sedežnemu sestavu postavimo starinski ali stilni fotelj ali stol. Poigramo se lahko tudi s kombiniranjem ali dopolnjevanjem klasičnega pohištvenega regala iz masivnega lesa s sodobno oblikovanimi elementi iz sodobnih materialov. Ostanimo le v mejah dobrega okusa in ohranimo prostornost in zračnost bivalnega prostora.

Kosi pohištva z zgodbo
Zanimive kose starega pohištva lahko obnovimo, jim damo novo vsebino in podobo. Do veljave pridejo naša ustvarjalnost in ročne spretnosti. Preden pa se lotimo prenove, preverimo, v kakšnem stanju je izbrani kos pohištva. To je lahko jedilna miza iz domače hiše; nadvse udoben kavč ali fotelj, ki ga ne bi zamenjali za nič na svetu; starinski predalnik ali klubska mizica, ki smo jo podedovali od staršev; lahko je to kak drug kos pohištva, na katerega vas vežejo spomini. Star, prostostoječ šivalni stroj lahko postane zanimivo televizijsko stojalo, delovna mizica, dekorativna ali odlagalna površina. Sama uporabljam mamino pogrezno »singerico« kot računalniško mizico v dnevni sobi.
Staro mizico, stol, omarico ali predalnik dodobra očistimo ter z brusilnikom ali z brusilnim papirjem odstranimo staro barvo ali lak. Če je treba, izbrani pohištveni kos pred površinsko obdelavo tudi konstrukcijsko utrdimo. Nato ga lahko prebarvamo v poljubno barvo ali v izbrano barvno paleto ali pa, prostoročno ali s pomočjo šablon, poslikamo z izbranim vzorcem. Lahko pa ga tudi oblepimo (na primer s pohištvenimi ali dekorativnimi tapetami, s tkaninami), ga obložimo z izbranim materialom (na primer s furnirjem, kovino in drugimi, umetnimi ali naravnimi, materiali). Regalu, omari ali kuhinjskemu sestavu zamenjamo odslužene ročaje, vrata oblepimo z dekorativnim materialom ali letvicami. Z letvicami lahko ustvarimo okvirje na posameznih vratih ali geometrijske vzorce (na primer na določeni razdalji vodoravno ali navpično postavljene letvice). Možnosti je res obilo. Če se prenove lotimo sami, izberimo materiale in tehnike, ki jih obvladamo. Zahtevnejše in obsežnejše posege pa raje prepustimo strokovnjakom.
Preprost pohištveni kos lahko z malo spretnosti in domišljije spremenimo v unikaten, okrasen ali uporaben poudarek v prostoru. Na voljo so nam različne tehnike, denimo kaširanje, mozaik ali kolaž (lepljenka), servietna ali »decupe« tehnika in številne druge. Uporabne ideje za prenovo kosov pohištva najdete v revijah, na medmrežju, pa tudi v različnih ustvarjalnih delavnicah. Posamezne prenovljene pohištvene kose lahko tudi kupite, saj se tudi pri nas vse več posameznikov in skupin ukvarja s tovrstnim ekološkim ustvarjanjem.

Vpliv barv na značaj prostora

Stanovanje opremimo v barvah, ki so nam všeč in dobro vplivajo na naše počutje. V prostoru uporabimo različne odtenke največ treh barv. Tudi vzorce izberimo po svojem okusu. Ne pozabimo na zlato pravilo - MANJ JE VEČ. Ne zanemarimo praktično vlogo barv v prostoru. Z ustrezno izbiro barv in kontrastov povečamo varnost bivališča. Z barvami opozorimo na spremembe v prostoru, kot je različna višina tal. Z močnejšimi barvami in bolj drznimi vzorci se lahko poigramo prav pri obnovi kosov pohištva, ki tako postanejo okrasni poudarek prostora.
Svetovno znana družba Pantone se ukvarja z razvijanjem barv in njihov katalog barv uporabljajo tako arhitekti, notranji in modni oblikovalci ter kozmetična in tekstilna podjetja, kot tudi različni poklicni in amaterski mojstri različnih strok. Družba konec vsakega leta predstavi barvo, ki bo zaznamovala naslednje leto. Za leto 2012 napovedujejo, da bo to barva »tangerine tango«, ki jo opisujejo kot edinstveno mešanico oranžne in rdeče barve, ki je živahna in dramatična in obenem prefinjena ter zapeljiva. To očarljivo barvo mandarine, polno energije in toplote, lahko uporabite za pregrinjala kavčev ali foteljev, prevleke okrasnih blazin, posteljna pregrinjala, namizne prte, brisače, preproge, pa tudi za barvanje izstopajočih kosov pohištva ali dela sten, ki jih hočete poudariti.
Edina omejitev pri tovrstni ustvarjalnosti je naša domišljija, zato ji pustimo prosto pot. Pri tem pa vseeno ohranimo občutek za mero, okus in estetiko. Pazimo na ravnotežje v prostoru, poudarjen naj bo le en izstopajoči kos opreme. Bivalni prostori morajo biti prostorni in zračni ter varni. Prenapolnjeni prostori pogosto zbujajo občutek nelagodja in utesnjenosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media