Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk julij 2012

Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk julij 2012

Dobro je vedeti | jul. '12

Zdraviliško zdravljenje
Bralka piše, da je nedavno tega prestala dokaj zahtevno operacijo poškodovane hrbtenice. Zdravnik, ki jo je operiral, ji je omenil možnost, da ji po operaciji odobrijo tudi zdraviliško zdravljenje v naravnem zdravilišču. Bralka sprašuje, kdo odobri tako zdravljenje in kakšni pogoji morajo biti zanj izpolnjeni?
Zdraviliško zdravljenje se šteje za nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja v naravnem zdravilišču, če se nadaljuje neposredno po končanem zdravljenju v bolnišnici ali najpozneje pet dni po odpustu. Poteka bodisi na stacionarni način - ko mora zavarovana oseba zaradi svojega zdravstvenega stanja in drugih okoliščin  med rehabilitacijo prebivati v zdravilišču, bodisi na ambulantni način, ko glede na svoje zdravstveno stanje in druge okoliščine vsak dan prihaja v zdravilišče.
Zdravnik ali zdravstvena komisija po navadi odobrita zdraviliško zdravljenje, če zavarovanec izpolnjuje vsaj enega od naslednjih pogojev: 1.) da se bo zaradi zdraviliškega zdravljenja zdravstveno stanje pacienta bistveno izboljšalo za daljši čas, 2.) da se bodo pacientu povrnile funkcionalne ali delovne sposobnosti 3.) da bo zdraviliško  zdravljenje za daljši čas preprečilo napredovanje ali poslabšanje zdravja pacienta in 4.) da bo zdraviliško zdravljenje zmanjšalo pogosto zadržanost z dela zaradi bolezni pacienta ali zavoljo njegovega zdravljenja v bolnišnici.
Zdraviliško zdravljenje vključuje storitve rehabilitacije ter pripomočke in zdravila za rehabilitacijo, v primeru stacionarne rehabilitacije pa tudi nastanitev in prehrano med bivanjem v zdravilišču. Izrecno je treba poudariti, da je med bivanjem v zdravilišču zavarovani osebi zagotovljeno tudi nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč.
Zdraviliško zdravljenje po navadi traja 14 dni, pri čemer lahko zdravnik ali zdravstvena komisija predlagata tudi daljše zdravljenje, lahko pa se na predlog zdravilišča podaljša do 28 dni, če je s tem mogoče pričakovati občutno boljši uspeh rehabilitacije. Zdraviliško zdravljenje poteka v določenem času brez prekinitev. Posebej je treba poudariti, da lahko zavarovana oseba izgubi pravico do nadaljnjega zdraviliškega zdravljenja, če prekine zdravljenje.
Pacient lahko zaradi iste bolezni ali enakega stanja uveljavlja pravico do zdraviliškega zdravljenja največ enkrat na dve leti.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media