Kratke zdravstvene zanimivosti september 2012

Dobro počutje | sep. '12

O varni rabi zdravil pri kroničnih bolnikih
Lekarniški farmacevti bodo 26. septembra ob dnevu slovenskih lekarn še posebej opozarjali na pravilno in varno rabo zdravil pri kroničnih bolnikih. Od začetka letošnjega leta namreč lahko ti bolniki vsa predpisana zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni dobijo na obnovljivi recept. To pomeni, da jim je med letom prihranjena pot k zdravniku, ki je doslej lahko terapijo z zdravili predpisoval le za tri mesece. Bolj podrobno pa se bo pred vnovično izdajo zdravil na obnovljivi recept z bolnikom pogovoril lekarniški farmacevt. V lekarnah so obiskovalcem na voljo tudi brezplačne informativne knjižice o pravilni in varni rabi zdravil z naslovom »Zdravila in kronični bolniki«.

Zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni
V Društvu revmatikov Slovenije vabijo bolnike in njihove svojce, da jim pošljejo vprašanja o zdravljenju vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili, in sicer do 15. septembra z SMS sporočilom na številko 030 400 405, po elektronski pošti na naslov brezbolecin@revmatiki.si, ali pa pokličete ob torkih in četrtkih med 10. in 14. uro na številko Društva revmatikov Slovenije 059 075 366.
Na vprašanja bodo odgovarjali specialisti revmatologi, strokovnjaki iz ZZZS in Društva revmatikov Slovenije, odgovore pa bodo izdali v brošuri, ki bo izšla 12. oktobra ob svetovnem dnevu revmatikov.
Za revmatičnimi obolenji lahko zboli vsak ne glede na spol ali starost; po ocenah stroke je pri nas od 40.000 do 60.000 ljudi, obolelih za vnetnim revmatizmom, in več kot 230.000 bolnikov z revmatičnimi obolenji. Z uporabo bioloških zdravil, ki so morda med bolniki še premalo poznana, se izboljša kakovost življenja, saj bolnik zaradi manjše bolečine lahko vnovič počne vsakdanje stvari, kot so vožnja z avtomobilom, telovadba ipd.

Za čvrste mišice
Mišice medeničnega dna, ki podpirajo mehur in črevo, pri ženskah pa tudi vagino in maternico, pri prekomerni teži ali s staranjem izgubijo svoj mišični tonus. To se lahko pokaže kot inkontinenca (nekontrolirano uriniranje – npr. pri kihanju, kašljanju), hemeroidi, bolečina v križu, nekontrolirano uhajanje blata, zmanjšan užitek pri spolnih odnosih in prehitra ejakulacija. Pomaga redno izvajanje t.i. Keglovih vaj (izmenično krčenje in sproščanje mišic, v kratkih intervalih po dve sekundi in daljših – od 5 do 10 sekund.
Vajo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, saj je neopazna, učinkuje tako pri ženskah kot pri moških. Izboljšanje se pokaže že po štirih tednih, še bolj pa po 3 mesecih vadbe.

Za zdravo srce v družini
Svetovni dan srca 29. september bo letos mineval pod enakim geslom kot lani - »En svet, en dom, eno srce« - le da bo več pozornosti veljalo ženskam in otrokom, skrbi za zdravje in zdravo srce predvsem v družini. Društvo za srce pripravlja več prireditev; že 8. septembra bo v Novem mestu tradicionalni pohod Za srce po Štukljevi poti (12 km) in po Andrijaničevi poti (4 km).
Od 24. do 28. septembra si lahko med 9. in 17. uro ogledate razstavo o srcu v osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše. Osrednja prireditev pa bo 29. septembra od 9. do 14. ure v BTC med tržnico in halo A, kjer si boste lahko izmerili krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi, opravili snemanje EKG, dobili informacijsko gradivo in kak nasvet za zdravo srce. Naslednji dan, 30. septembra, pa si boste lahko tlak, holesterol in sladkor v krvi izmerili na vrhu Šmarne gore. Ob tem se boste lahko posvetovali z zdravnikom, dobili nasvete o zdravem življenju in se udeležili prikaza temeljnih postopkov oživljanja.

Z gospodinjenjem proti alzheimerjevi bolezni
Najnovejša raziskava, objavljena v strokovni reviji Neurology, ugotavlja, da so preprosta gospodinjska opravila povezana z manjšo verjetnostjo za razvoj alzheimerjeve bolezni.
Če sklepamo po raziskavi, v kateri je sodelovalo 716 ljudi, starih v povprečju 82 let, naj bi pomivanje posode imelo podoben učinek kot telovadba. Raziskava je trajala štiri leta, sodelujoči pa so na zapestju nosili posebne aktimetre, s katerimi so jih deset dni spremljali ter opazovali, kaj počnejo in koliko telovadijo. Vsako so morali opraviti tudi test, s katerim so ugotavljali njihovo sposobnost pomnjenja.
V obdobju štirih let se je pri 71 udeležencih raziskave razvila alzheimerjeva bolezen, strokovnjaki pa so na podlagi pridobljenih podatkov ugotovili, da je verjetnost za nastanek te bolezni kar dvakrat večja pri tistih, ki se skorajda niso gibali, kot pri tistih, ki so se. Študija je ugotovila, da dejavnosti, kot so kuhanje, pospravljanje in druga gospodinjska opravila, zmanjšujejo pojavnost bolezni; vendar strokovnjaki še vedno opozarjajo, da ima največji učinek prav telesna dejavnost.

Kampanja proti diabetesu
V Sloveniji je po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS že 125.000 diagnosticiranih diabetikov, še kakih 100.000 pa bolezen ogroža. Po napovedi Diabetes Atlasa je Slovenija tista evropska dežela, v kateri naj bi se diabetes do leta 2025 najbolj razširil. Zato je Zavod diabetes že konec maja začel veliko kampanjo proti diabetesu. Prizadevati si moramo za preprečevanje diabetesa, ki je razmeroma enostavno: zdrava prehrana in telesna aktivnost; za zgodnje odkrivanje bolezni in učinkovito zdravljenje ter za ozaveščanje o pomenu normalnega krvnega sladkorja (vrednost okoli 5), ki je prav tako pomemben kot normalen krvni tlak in krvne maščobe.




Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media