Hrana je užitek, zdravilo, pa tudi strup

Hrana je užitek, zdravilo, pa tudi strup

Dobro počutje | sep. '12

Hrvaška nutricionistka dr. Lejla Kažinić-Kreho, zdravnica, specialistka za zdravo prehrano, v svojih knjigah ničesar ne prepoveduje, opozarja pa na pomen kuhanja in druženja ob mizi. Njeno strokovno prepričanje je, da se moramo vrniti k živilom, ki smo jih gojili nekoč. Če nam je zdravje vrednota in nas bo veliko zahtevalo ekološko neoporečna živila, bomo dosegli, da bodo tudi cenejša.

Ob izidu v slovenščino prevedene knjige Prehrana 21. stoletja za moške, smo se z njo pogovarjali ne le o značilnih moških težavah, ki jih je mogoče odpraviti s pravilno hrano, temveč tudi o tem, kaj morajo starejši od 60 let upoštevati, da ohranijo zdravje. Osnovni recept je stara modrost: telesna aktivnost in pravilen izbor hrane.
Moramo jesti danes drugače kot pred 50 leti?
Žal, da. Vrsta raziskav je pokazala in potrdila, da je mediteranska dieta bolj zdrava od zahodnjaške. Vendar se izgublja. Pred dvema letoma jo je UNESCO razglasil za kulturno dediščino. Od petdesetih let prejšnjega stoletja nam nove tehnologije ponujajo preveč hrane, tako da ne vemo več, kaj je sezonska hrana. V hrani, ki jo pojemo, je dodano 350 kemikalij in kar 200.000 ton aditivov na leto. Hrana v 21. stoletju je užitek, zdravilo, je pa tudi strup. Zdravo je avtohtono in sezonsko.

Kaj morajo starejši upoštevati, da ohranijo zdravje?
Rekla bi, da ljudje po 50. in 60. letu doživljajo svojo drugo mladost. Britanska raziskava ugotavlja, da prav zdaj večina v tem starostnem obdobju želi biti aktivna, nadaljevati delo, 12 odstotkov si jih celo želi zamenjati poklic, preostali pa si želijo preprosto potovati in se zabavati! V tej starostni dobi je sila pomembno ohraniti telesno aktivnost, izbirati živila, ki krepijo kosti, odpornost, se odpovedati cigaretam in kavi ter se izogibati stresu – tako namreč zaščitimo kosti. Zdravje kosti izboljšamo z živili, ki v organizmu izzovejo lužno reakcijo. Z uživanjem naravnih laksativov preprečujmo zaprtje. Če skozi daljše časovno obdobje praznite črevesje manj kot štirikrat na teden, govorimo o kroničnem zaprtju, ki lahko zahteva tudi medicinski poseg. Prav kronično zaprtje je lahko znak nepravilnega delovanja ščitnice, intolerance na določeno živilo, slabega delovanja ledvic in jeter. Če niste nagnjeni k zaprtju niti niste zamenjali načina prehrane, pa zaprtje lahko oznanja, da se nekaj dogaja s črevesjem in je treba k zdravniku. S kratko izločevalno dieto si je mogoče pomagati tudi pri inkontinenci. Hrana, bogata z naravnim dopaminom, varuje pred parkinsonovo boleznijo in depresijo, živila, ki delujejo protivnetno, pa pomagajo pri artritisu.

Iz dveh vaših knjig, prvi o prehrani žensk in drugi o prehrani moških, je mogoče sklepati, da se prehrana obeh spolov razlikuje v različnih obdobjih, na starost pa ne več bistveno?
Strinjam se: s staranjem postaja hrana moških in žensk vse bolj podobna. Ženska v tem obdobju ni več plodna, ne doživlja več predmenstrualnih težav, nosečnosti, hormoni je ne varujejo več pred boleznimi srca, tako da je v enaki nevarnosti kot moški. Moški ni več tako telesno dejaven kot prej in ne potrebuje tako kot v mladosti več proteinske hrane, čeprav je zaradi večje mišične mase in zmogljivosti pljuč še naprej bolj vzdržljiv od ženske. Oba spola sta zdaj bolj nagnjena k demenci, težavam s kostmi, sklepi … Vendar lahko s spremenjenim življenjskim slogom, ki združuje telesno aktivnost in zdrave prehrambene navade, zares zavrtimo leta nazaj!

Katera živila pa so posebej priporočljiva za starejše od 60 let?
Skrajšani seznam najbolj priporočljivih živil za »drugo mladost« začenjam s tistim, kar ljubijo naše kosti: poleg stročnic (leča, fižol, čičerka) in rib z obvezno modro ribo (sardela, palamida, skuša) segajte po živilih, ki izzovejo lužnato reakcijo: to so avokado, robide (240 ml soka iz robid ima 46 mg kalcija), brokoli, brstični ohrovt, zelje, kislo zelje, ajda, korenje, cvetača, zelena, bučke, gobe (bukov ostrigar, lisičke, šampinjoni), morske alge (nori, kobu, wakame), fige, laneno olje, kumare, česen, grozdje, zeleni fižol, med, kivi, por, limone in limete, zelena solata, proso, oljke, oljčno olje, hruške, grah, ananas, krompir, kvinoja, redkvice, špinača, jagode, paradižnik, lubenice, divji riž, buče, pa sezamovo seme in tahini – sezamov namaz. Za krepitev imunskega sistema priporočam deset živil z veliko vitamina C: rdeči čili, rdečo papriko, ohrovt, brokoli, brstični ohrovt, navadno vodno krešo, ekološke jagode, rdeče zelje, papajo in pomaranče.

Napovedujete, da bomo kmalu imeli klinike, na katerih bodo zdravili s hrano. Kaj, denimo, pomaga pri depresiji, zaprtju, artritisu? 
Pred depresijo in parkinsonovo boleznijo varujejo živila, bogata z naravnim dopaminom, to je bob, avokado, banana, temna čokolada, oreški in semena, jabolka in banane, lubenica, modra riba, artičoke in pšenični kalčki. Pri zaprtju so priporočljivi naravni laksativi, ki spodbujajo črevesje. To so netopljiva rastlinska vlakna: pšenični otrobi (razen v primeru intolerance na pšenico), ovseni kosmiči, sojini kosmiči, riž (rjavi in basmati) ter vse vrste fižola. Izjemen naravni laksativ je laneno seme, saj »čisti« celoten prebavni trak. Jejte ga vsak dan, in to bodisi v juhah ali skupaj z žitaricami in ga čez noč namočite v vodi. Suhe slive, marelice in fige je sadje z veliko rastlinskih vlaken. Zlasti tisti, ki ste alergični, skušajte dobiti take brez žveplovega dioksida, koristne pa so tudi sveže. Naravni laksativ je jogurt z zdravimi LGG bakterijami, ki lajšajo prebavo. Zmeren laksativ je mleko, zlasti polnomastno. Močno začinjena hrana, denimo čili, je znana po tem, da draži sluznico črevesja in pospešuje izločanje sluzi in sline, kar vpliva na mehkejšo stolico. Nekaterim pospešijo delovanje črevesja mandarine in pomaranče, če jih pojedo cele in samo olupljene. In ne pozabite popiti šest do osem kozarcev vode na dan.
Res dober naravni pripravek proti zaprtju, ki pomaga tudi pri hujšanju, saj zmanjšuje tek in blaži bolečine pri ulcerativnem kolitisu, je Psyllium husk iz zdrobljenih semen rastline Plantago ovata, rastline Sredozemlja, Azije in Severne Amerike. Podobno kot oves in pšenični otrobi imajo ta semena topljiva rastlinska vlakna, zaradi česar so naravni laksativ. Raziskave so dokazale, da zmanjšuje celoten holesterol ter raven slabega LDL holesterola. Vedite pa, da je treba kakršnokoli sintetično zdravilo, če ga jemljete, vzeti uro pred tem pripravkom ali dve uri po njem. In pijte ga previdno: bogat je z rastlinskimi vlakni in v telesu nabrekne, zato ga je treba popiti z veliko vode, da vam ne zastane v grlu!
Pri zaprtju pomagajo šumeče tablete vitamina C, magnezija in kalcija, čeprav sama najpogosteje priporočam navadne. Jemljimo dvakrat na dan po eno tableto vitamina C (500 mg), kalcija (500 mg) ter magnezija (250 mg), dokler se stolica ne uredi.
Simptome artritisa je mogoče ublažiti, če uživate že navedena lužnata živila ter modro ribo; sardele, skuše, tuno, lososa ter esencialne mastne kisline s protivnetnim delovanjem, ki blažijo bolečine in otrplost. Beljakovine si priskrbite z nemastnim piščančjim in puranjim mesom. Uživajte ingver, znan po protivnetnem delovanju – v obliki čaja in v prikuhah, ki jim ga dodajajte narezanega na majhne koščke. Uporabljajte začimbo kurkuma, znano po izjemnem protivnetnem delovanju.

Predvsem ne pozabite piti. Zaradi premalo tekočine mišice otrpnejo, zlasti ponoči. Pri otrplosti igra še posebej pomembno vlogo ravnotežje kalcija in kalija v telesu. Zato skrbite, da niste zaprti. Zaprtje namreč vodi do neustrezne absorbcije kalcija v debelem črevesu .


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media