Prava tla za prijetno in varno hojo

Prava tla za prijetno in varno hojo

Prosti čas | sep. '12

Sodobni bivalni prostori so večnamenski, bivalne vsebine se prepletajo med seboj, pri tem pa tla postajajo enovit element opreme stanovanja. Tla soustvarjajo vtis o prostoru in vplivajo na bivanje v njem, zato izbira ustrezne talne obloge zahteva tehten premislek.

Poleg videza upoštevajmo praktičnost, trpežnost in vzdržljivost izbrane talne obloge. Za manjše prostore so primerne talne obloge svetlih barv, ki povečajo prostor, in manjši, manj izraziti vzorci. Pri večjih prostorih lahko uporabimo tudi velike vzorce, več različnih barv in usklajenih materialov. Pri izbiri je pomembna odpornost talne obloge zoper obrabo, vlago in druge vplive v prostoru, v zrelih letih pa je zelo pomembna enostavnost vzdrževanja in čiščenja. Pri polaganju vseh vrst talnih oblog pa moramo paziti na to, da pripravimo dobro podlago. Slaba podlaga namreč uniči še tako kakovostno talno oblogo in skrajša njeno življenjsko dobo.

Varnost je na prvem mestu
Talna obloga mora omogočati prijetno in varno hojo, ne sme drseti in biti mora enostavna za vzdrževanje. Mehki tlaki so primerni pri težavah z nogami in s  hrbtenico, prožne talne obloge pa ublažijo poškodbe pri padcu. Alergiki naj si omislijo njim prijazne talne obloge. Uporaba različnih diskretnih zaključnih profilov in diletacijskih letev omogoča večjo možnost kombiniranja različnih materialov tal (denimo obloge iz kamna in lesa). Nikakor ne zanemarimo dekorativnega vidika talnih oblog, predvsem preprog kot poudarka v prostoru.
V stanovanju naj bo ravnina tal čim bolj enotna, izogibajmo se pragovom. Vse spremembe v višini tal naj bodo jasno označene. Če je prag neizogiben, naj ne bo višji od dveh centimetrov. Vse preproge dobro pritrdimo, da se ne premikajo po tleh, saj so zdrsi in padci najpogostejši vzroki za poškodbe. Nikoli ne kombinirajmo drsečih in nedrsečih talnih oblog v enem prostoru, saj to bistveno poveča nevarnost zdrsa ali celo padca!
Z izbiro dveh različnih barv tal opozorimo na spremembo ravni talne površine, po kateri se gibljemo, pa naj bo to ena ali več stopnic. Pravilna osvetlitev prostora pripomore k bolj varni hoji, obenem pa barve talne obloge bolj zaživijo.

Ugodje pod nogami
Tudi pri talnih oblogah narekujejo sodobne smernice preplet sodobnega s tradicionalnim. Seveda so naravni materiali najbolj kakovosten vir dobrega počutja. Še vedno je najbolj priljubljen klasični parket, trajna in kakovostna talna obloga iz različnih vrst lesa, ki je že stoletja v rabi. Poleg eksotičnih vrst lesa, kot so teak (tik), wenge, palisander, kempas, jatoba, iroko, tamarindo, bambus in drugi so priljubljene tudi evropske, torej domače vrste, kot so hrast, oreh, bukev, jesen, javor, oljka, macesen, brest, breza, akacija, kostanj, češnja, hruška in druge. Sodoben parket je lahko obdelan z beljenjem, parjenjem, luženjem, dimljenjem, skobljenjem, krtačenjem, oljenjem in drugimi, večinoma ekološkimi postopki. Ladijski pod sestavljajo masivne letve, lahko je lakiran ali krtačen. Panelni parket je dvoslojen ali trislojen, njegova zgornja, pohodna površina je iz furnirja ali tankega masivnega lesa. Lamelni parket je sestavljen iz lesenih deščic ali lamel, ki so sporedno lepljene na mrežasto podlago in povezane v kvadratne plošče. Laminat ali laminatni parket je zelo odporen za udarce, mehanske poškodbe in kemikalije, odlikuje ga hitra montaža in demontaža. Je enostaven za čiščenje, na laminatu se pršice ne zadržujejo.
Talne obloge iz plute, ki je ekološko neoporečen in obnovljiv naravni vir, so mehke, tople, antistatične in antibakterične ter enostavne za vzdrževanje.
Zelo razširjene in uporabne so talne obloge iz umetnih mas različnih barv in vzorcev, z videzom lesa, parketa, ploščic ali drugih materialov. PVC ali vinilne talne obloge odlikuje hitro in enostavno polaganje in vzdrževanje, so cenovno ugodne, primerne za alergike, so protibakterijske in antistatične. Linolej je že dolgo znan in se je obdržal zaradi svojih dobrih lastnosti. Je naravna talna obloga iz zmesi plute, lesne moke, lanenega olja in naravnih smol z dodatkom barvil ter jute kot podlage.
Gumene talne obloge so lahko izdelane iz naravnega ali umetnega kavčuka in ojačane z mineralnimi polnili, barvane so z naravnimi barvili. Uporabni so tudi različne epoksidni ter poliuretanski tlaki.
Tekstilne talne obloge so udobne, tople, prijetne na otip in so dober zvočni in toplotni izolator. Narejene so iz težko gorljivih materialov, odpornih proti moljem, plesni in trohnjenju, ne povzročajo statične elektrike. Izdelane so iz umetnih in naravnih vlaken, kot so volna, bombaž, sisal, juta ali kokosova vlakna. V opremi tal so nepogrešljivi atraktivni tlaki iz naravnega ali umetnega kamna, večno modna keramika in različni opečni tlaki. Zelo modna in učinkovita, vendar tudi oblikovalsko in izvedbeno zahtevna je kombinacija različnih materialov.
Dobro viden tlak v predsobi ali na hodniku nam omogoča večjo svobodo pri poigravanju z materiali, vzorci in barvami. Vendar ne pozabimo na varnost in estetiko! V dnevni sobi je pogosto vidna velika površina tal, zato si tu omislimo dekorativno talno oblogo, ki dopolnjuje preostalo notranjo opremo, obenem pa je dober toplotni in zvočni izolator. Velikokrat se odločimo za enotna tla v bivalnem delu (kuhinja, jedilnica, dnevna soba ), ki predstavljajo kakovostno podlago za nadaljnje opremljanje. V spalnici si omislimo talno oblogo, po kateri bomo lahko hodili tudi bosi. Talna obloga v kopalnici ne sme drseti, biti mora enostavna za vzdrževanje, odporna proti vlagi in plesni. Po navadi se odločimo za keramične ploščice, izbira pa je res velika. Vgradimo lahko tudi naravni ali umetni kamen, primerno trd in površinsko obdelan les in druge zoper vlago odporne materiale.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media