Ukanimo miši

Prosti čas | okt. '12

Zdaj je čas, da na praznih vrtnih gredicah opravimo s strunami, v bivalnih prostorih pa poskrbimo, da nam glodavci ne bodo delali škode - letos jih je namreč zaradi vremenskih razmer na pretek, pojavlja se tudi mišja mrzlica. Izogibajmo se mestom, ki so nastlana z mišjimi iztrebki, če pa pometamo in čistimo, si nadenimo masko za prah za enkratno uporabo in si pogosto umivajmo roke. Kaj še lahko storimo?

Najprej preiščimo vse odprtine v hiši, pri čemer ne pozabimo na ostrešje  Pogosto že dva centimetra velike odprtinice omogočijo vstop mišim. Odprtine lahko zapremo s tesnilnimi masami, večje pa z mrežicami. To je najcenejša rešitev.
Za zatiranje glodavcev sta na voljo sta dve možnosti.

Mehansko lovljenje miši. Lahko se odločimo za različne vrste lesenih in plastičnih pasti, ki jim pravimo mišelovke. Sem lahko prištevamo tudi pasti z lepilom, ki so primerne za kleti, podstrešja, lope ipd. Past naredimo tako, da na karton, velik 30 x 30 centimetrov, nanesemo lepilo za miši. Vsebino iz tube iztisnemo na karton, najbolje v obliki kroga, sredino s premerom 5 centimetrov, pa pustimo brez lepila in vanjo namestimo vabo (košček sira ali slanine).
Pazimo, da pasti vedno polagamo v prostore, ki niso dostopni domačim živalim.
Če se past prilepi na domačo žival, moramo tisti del dlake enostavno odstriči. Čiščenje in odstranjevanje lepila lahko opravimo z bencinom, vendar moramo po končanem odstranjevanju žival dobro umiti z milnico. Enako odstranimo tudi lepilo s tal.
Za uporabo v shrambi, spalnici in drugih bivalnih prostorih so primerni lični kartončki z že naneseno plastjo lepila, ki ne teče, saj je zavarovano s tanko plastjo prozorne folije, ki jo enostavno odstranimo. Kartonček položimo na predvideno pot gibanja glodavcev. Lahko pa ga zložimo v trikoten tunelček, ki je za miši še posebej mikaven.
Ujete glodavce s kartonom vred odvržemo kot komunalni odpadek.

Kemijsko zatiranje z vabami. Posebne kemijske substance, ki jih glodavci pojedo v obliki mehkih vab v vrečicah, učinkujejo postopno, tako da postanejo glodavci počasnejši, šibkejši in manj previdni, nato pa počasi in brez bolečin poginejo. Dobra je tudi kombinacija lepila in teh vab.
Za izdelavo vab uporabljamo več različnih substanc. Močnejše vabe so izdelane označene z modro bravo in so primerne tudi za zatiranje podgan.  Druga možnost pa je žito, prepojeno s strupom. Strup je lahko primešan tudi v parafinske bloke, ki so nekoliko večji in različnih oblik. Primerni so tudi za mokre in vlažne prostore in tudi za zatiranje podgan. Dobri izdelki imajo v te vabe primešane tudi substance, ki odganjajo domače živali in hkrati privabljajo glodavce ter jim vzbujajo tek.
Pomembno je, da pri delu uporabljamo rokavice za enkratno uporabo, da pri nastavljanju vab ne puščamo vonja po človeku, saj odganja glodavce.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media