Še dve leti brez usklajevanja?

Dobro je vedeti | okt. '12

Če bo državni zbor sprejel predlog zakona o izpolnjevanju proračunov v letih 2013 in 2014, bodo pokojnine tudi v teh letih zamrznjene, čeprav bo sistemski zakon določal drugače.

Vlada je sprejela predlog proračunskega memoranduma za leti 2013 in 2014 in predlog proračuna Republike Slovenije za navedeni dve leti. V teh dokumentih je določila najpomembnejše cilje ekonomske in javno-finančne politike, ki zadevajo predvsem znižanje primanjkljaja države na manj kot 3 odstotke bruto domačega proizvoda v letu 2013, kot to zahtevajo pakt za stabilnost in rast, strukturno ravnovesje javnih financ do konca leta 2015, krepitev trdnosti finančnega sektorja, strukturne reforme na področju trga dela in pokojninskega zavarovanja ter spodbujanje gospodarske aktivnosti in zaposlovanja. Vlada je tudi določila besedilo predloga zakona o izpolnjevanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014 ter ga posredovala državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku.
Tako kot proračunski dokumenti tudi navedeni predlog zakona pomembno vpliva na finančno poslovanje pokojninskega zavoda v prihodnjih dveh letih. To bo, če bo zakon v predlagani obliki sprejet, neposredno vplivalo gmotni položaj uživalcev pokojnin in drugih prejemkov v prihodnje. Predlog zakona namreč predvideva, da naj se pokojnine in drugi prejemki, ki jih pokojninski zavod izplačuje po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in drugih predpisih, v letih 2013 in 2014 ne bi usklajevali ne glede na določbe navedenega sistemskega zakona. To pa pomeni, da naj bi letošnja »zamrznitev« usklajevanja veljala tudi prihodnji dve leti. Kaj bo to pomenilo za gmotni položaj upokojencev in uživalcev drugih prejemkov, seveda ni treba dodatne posebej pojasnjevati.
Na zaostrene razmere, v katerih naj bi se znašli v prihodnjem letu, opozarja tudi določba, po kateri naj bi se v prihodnjih dveh letih povečala obveznost Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Ne glede na določbe zakona o preoblikovanju Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter o naložbeni politiki Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja in Slovenske odškodninske družbe, ki zavezuje Kapitalsko družbo, da ZPIZ vsako leto prispeva 50 milijonov evrov, pa naj bi se navedena obveznost v naslednjih dveh letih povečala do zneska 120 milijonov evrov, če finančnega načrta pokojninskega zavoda zaradi zmanjšanih prejemkov ali povečanih izdatkov v tekočem letu ne bo mogoče uravnotežiti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media