Vaš svetovalec Dušan Bavec november 2012

Vaš svetovalec Dušan Bavec november 2012

Dobro je vedeti | okt. '12

Bonusi za odložitev upokojitve
Bralec A. Ž. iz Ljubljane je star 59 let in ima 40 let delovne dobe, zato bi se že lahko upokojil. Njegov delodajalec in tudi sam pa je zainteresiran, da bi še naprej delal pri njem, saj je dokaj velika razlika med zdajšnjo plačo in pričakovano pokojnino. Boji pa se, da bi ga zaradi nove pokojninske zakonodaje, ki naj bi veljala že v naslednjem letu, doletele neugodne posledice, če bi odložil upokojitev. Slišal je tudi, da bi zaradi odložitve upokojitve lahko uveljavljal določene bonuse.
Določba 391. člena predloga ZPIZ-2 daje poroštvo za upokojitev po starih predpisih vsem tistim, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a jih še niso uveljavili. Za priznanje in odmero starostne pokojnine po starih predpisih naj bi se upoštevali pokojninska in dodana doba, osnove, starost, vključno z njenimi možnimi znižanji, način določitve pokojninske osnove (18-letno povprečje), vrednotenje pokojninske dobe ter možna zmanjšanja in povečanja te pokojnine.
Seveda pa moramo vedeti, da ni mogoče kombinirati upokojitve na način, da bi iz obeh zakonov vzeli le pozitivne elemente.
Bonus, ki ga prinaša predlog ZPIZ-2 zaradi ostajanja v zavarovanju tudi po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine, je, da se lahko zavarovanec največ do dopolnitve starosti 65 let odloči, da se mu mesečno izplačuje 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bil sicer upravičen na dan njene uveljavitve, in to vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, ko bi bil upravičen le do 5-odstotnega bonusa. Odločitev zavarovanca za uveljavitev tega bonusa, ki ga uvaja novi zakon, bi pomenila, da se je podredil novemu zakonu, zato zanj ne bi veljalo poroštvo za upokojitev po starih predpisih in bi se moral upokojiti po določbah novega zakona z vsemi prednostmi in pomanjkljivostmi. Upoštevaje dvig upokojitvene starosti na 60 let z dinamiko, po kateri bi se starost iz zdajšnjih 58 let dvigovala za 4 mesece na leto, lahko ugotovim, da bi imel zavarovanec izpolnjene vse pogoje za upokojitev brez malusov tudi v naslednjih letih, čeprav bi se odločil za upokojitev po novem zakonu. Negativna posledica bi utegnila biti le v tem, da naj bi se obračunsko obdobje za izračun pokojninske osnove z zdajšnjih 18 zaporednih najugodnejših let zavarovanja postopoma dvignilo na 24 zaporednih let, toda tudi to spremembo bi spremljalo ustrezno prehodno obdobje, tako da bi v letu 2013 znašalo 19 let in bi se z začetkom vsakega naslednjega koledarskega leta podaljšalo za eno leto. 

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media