Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk november 2012

Vaš svetovalec mag. Boštjan J. Turk november 2012

Dobro je vedeti | okt. '12

Povračila stroškov med zdravstveno preiskavo v drugem kraju
Bralka iz Polzele piše, da jo je pred mesecem dni osebni zdravnik napotil na diagnostične preiskave kolka v Ljubljano. Zanima jo, ali je za pot upravičena do povračila potnih stroškov in kje lahko to uveljavlja?
Da, vsaka zavarovana oseba, ki je napotena na diagnostični pregled v drugi kraj, ima pravico do povrnitve potnih stroškov, ki vključuje tako prevozne stroške, kot tudi stroške za prehrano in nastanitev med potovanjem in bivanjem v drugem kraju.
Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja namreč izrecno določajo, da ima zavarovana oseba pravico do povračila potnih stroškov, ko mora zaradi diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije zaradi bolezni ali poškodbe pri delu potovati v drugi kraj. To pravico ima za potovanje do najbližjega izvajalca, ki je usposobljen opravljati storitve, zaradi katerih je napotena.
Če gre za potovanje z javnim prevoznim sredstvom, gre upravičencu ob predložitvi vozne karte povračilo stroškov v vrednosti vozne karte za najkrajšo razdaljo do najbližjega zdravnika ali zdravstvenega zavoda, zmanjšane za 3 odstotke minimalne plače, veljavne v tem mesecu. Če pa potuje v drugi kraj z osebnim avtomobilom, je upravičen do povračila prevoznih stroškov v vrednosti 10 odstotkov cene za liter euro super bencina na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšane za 3 odstotke minimalne plače, veljavne v tem mesecu. Če je bil za pot določen tudi spremljevalec, je ob predložitvi vozne karte upravičen do povračila potnih stroškov, in sicer v dejanski višini cene prevoza z javnim prevoznim sredstvom na razdalji od bivališča zavarovane osebe do izvajalca v drugem kraju.
Če ste odsotni od doma več kot 12 ur, imate tudi pravico do povračila stroškov za prehrano v višini 60 odstotkov dnevnice za javne uslužbence v organih državne uprave. Pri obračunu se upošteva vrednost dnevnice na dan, ko je bilo opravljeno potovanje.
V kolikor bi zaradi napotitve na pregled v Ljubljano morali tudi prenočiti, pa imate še pravico do povračila stroškov nastanitve, vendar pa ne več, kot je cena enoposteljne sobe v najcenejšem hotelu s tremi zvezdicami v Ljubljani.
Povračilo potnih stroškov uveljavljate na zavodu z listino, ki jo izda zdravnik (po navadi je to napotnica). Na njej mora biti naveden dan in ura preiskave, kar potrdi izvajalec, pri katerem ste bili na preiskavi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media