Ukrepajmo še pred zlomom kosti

Ukrepajmo še pred zlomom kosti

Dobro počutje | okt. '12

Trenutno živi v naši državi blizu štiristo tisoč žensk v meni, ki so mnoge kandidatke za zlome, če bodo zbolele za osteoporozo. Ne pozabimo, da ima kar približno 45 odstotkov belopoltih žensk možnost, da do konca življenja doživi osteoporozni zlom. Zato je treba to bolezen tretjega življenjskega obdobja čim prej odkriti. Vsaka posameznica pa naj, da ne bi zbolela, živi čim bolj zdravo!

Osteoporoza se v kosteh pripravlja dolga leta, ne da bi ženska (moški precej redkeje) sploh slutila, da ima premajhno (mineralno) kostno gostoto. Prvo opozorilo, da je nekaj narobe, po navadi nastopi šele, ko se zlomi prva kost, najprej pride do zloma zapestja, nadlahtnice ali vretenca; ko bolezen napreduje, pa lahko pride tudi do zloma kolka. 
»Osteoporoza sodi med eno najbolj zahrbtnih bolezni, saj sploh ne boli. Prvi znaki pa se pokažejo šele, ko pride do zlomov,« pravi Danilo Radošević, dr. med., specialist interne medicine in vodja zdravstvene službe v Termah Dolenjske toplice. Z njim smo pogovarjali o tem obolenju kosti, ki najbolj ogroža ženske v postmenopavzalnem obdobju. Med bolniki jih je kar 80 odstotkov. Moške osteoporoza ogroža manj, ker so pri njih zaloge kostne mase večje kot pri ženskah, pa tudi hormone izgubljajo počasneje.
»Trdnost kosti je v veliki meri odvisna od genov, ki smo jih podedovali. Vseeno pa lahko za trdne kosti marsikaj storimo sami, če skrbimo za pravilno prehrano, če smo vsak dan vsaj četrt ure na soncu, če smo telesno aktivni (vsaj trikrat na teden po pol ure) in nimamo škodljivih razvad (kajenje, pitje alkohola itd.).« Teh nasvetov bi se morali držati tudi bolniki, ki jemljejo zdravila!
Delna izguba kostne mase se šteje za normalen proces staranja. »Toda zdrave kosti tudi v starosti niso tako krhke, da bi se zlomile že ob normalnih obremenitvah in naporih.« Dr. Radošević opozori, da že desetodstotno zmanjšanje mineralne kostne gostote v hrbtenici podvoji tveganje za hrbtenični ali vretenčni zlom, enako zmanjšanje mineralne gostote v kolku pa tveganje za zlom poveča za 2,5-krat.
Nekatere ženske so bolj ogrožene od drugih. »Več možnosti, da bodo zbolele, imajo tiste, ki so imele zgodnjo menopavzo, ki imajo nizko telesno težo, katerih mame so imele osteoporozo, pa kadilke, ženske, ki se premalo gibljejo, ki jemljejo zdravila (denimo heparin, antacide itd.), pa tudi tiste, ki ne uživajo dovolj kalcija v prehrani.«

Prvi znaki osteoporoze
Dr. Radošević poudari, da tipičnih znakov ni. Starejše ženske naj bodo pozorne na to, če se jim višina občutno niža. To je namreč po navadi posledica sesedanja hrbteničnih vretenc. »Na zlome vretenc lahko opozori tudi akutna ali kronična bolečina v križu. Zaradi tega bolnik težko opravlja vsakdanja opravila. Spremenjena oblika hrbtenice pa posledično vpliva tudi na lego notranjih organov, zaradi česar je moteno tudi njihovo delovanje.«
Mineralno kostno gostoto merimo s posebno napravo DXA (denzitometrom), ki deluje na osnovi rentgenskih žarkov. Z DXA merimo kostno gostoto ledvene hrbtenice in kolka, v nekaterih primerih tudi v zapestju, lahko pa merimo tudi vse telo. »Med preiskavo bolnica leži na preiskovalni mizi. Odvisno od tipa naprave traja preiskava od pet minut za hrbtenico ali roko, do deset minut za kolke in pri merjenju vsega telesa do 25 minut,« pravi naš sogovornik in potrdi, da je metoda povsem neboleča, hitra in neškodljiva! Ob tem še poudari, da bi si morale kostno gostoto izmeriti ženske po menopavzi (izgubi menstruacije). Tiste, ki sodijo v ogroženo skupino, pa naj njihovi osebni zdravniki napotijo na denzitometrijo.

Vemo, da je edini način, da to zahrbtno bolezen pravočasno odkrijemo in zdravimo, dovolj zgoden prvi prihod na merjenje mineralne kostne gostote.
»Ti pregledi pri nas, žal, še niso obvezni. Zato morajo ženske same prositi družinskega zdravnika za napotnico ali pa meritev plačati same. Pri nas stane samoplačniški pregled pri zdravniku in merjenje mineralne kostne gostote 61 evrov,« nadaljuje in poudari, da merjenje kostne gostote ni smiselno, dokler imajo ženske menstruacijo.
Na odločitev o začetku in načinu zdravljenja po novem ne vpliva le izmerjena vrednost mineralne kostne gostote, ampak tudi starost bolnic in verjetnost, da doživijo zlom zaradi osteoporoze. Na začetku začnejo zdraviti z vitaminom D in kalcijem. »Če se kostnina ni dovolj popravila in bolnici še vedno grozi osteoporozni zlom, začnemo zdraviti tudi z drugimi zdravili za zdravljenje osteoporoze: bisfosfonati (Fosavance, Bonviva, Actonel), raloksifenom (Evista) ali stroncijevim ranelatom (Protelos). Novost je zdravljenje z denusomabom (Prolia). Za zdravljenje bolnikov, ki kljub temu doživijo zlom, uporabljamo teriparatid (Forsteo). Brez vitamina D in kalcija pa zdravila niso uspešna.«
Zanimalo nas je, ali je uživanje preveč kalcija škodljivo.
»Ni. Če kdo zaužije preveč kalicija, se iz črevesja ne vsrka kri, pač pa se izloči z blatom. Če pa le pride v kri in telo zazna, da ga je preveč, ga izloči skozi ledvice s sečem. Torej je povsem odveč strah, da bi si zaradi hrane, ki vsebuje preveč kalcija ali zaradi uživanja različnih kalcijevih tablet, sami povzročili aterosklerozo (zožanje žil).

Pazite se zlomov
Osteoporozni zlomi bolj ogrožajo tiste ženske, ki so imele menopavzo pred 45. letom starosti, ki so suhe, še posebej pa tiste, katerih mame so imele osteoporozo, kadilke, ženske, ki se premalo gibljejo, ki jemljejo nekatera zdravila (kortikosteroide, heparin, antiepileptike) in tudi tiste, ki ne uživajo dovolj kalcija v prehrani in se skrivajo pred soncem. Svetuje, da se bolniki z osteoporozo varujejo pred padci, da se ne polomijo. »Dober vid zmanjšuje možnost za padce, zato si preskrbite dobra očala. Odmaknite vse ovire, ob katere bi se lahko spotaknili: pručke, predpražnik, drsljivo preprogo itd. Imejte primerno obutev (ne previsokih pet) in palico, če ste pri hoji negotovi. Še posebno previdni bodite, če greste sredi noči na stranišče. Jemljite tudi vsa predpisana zdravila, jejte zdravo hrano, vsak dan naredite predpisane telesne vaje in se sprehajajte.«
Naš sogovornik poudari, da osteoporozni zlom ni navaden zlom, ki ga doživimo, denimo, pri smučanju, ampak se kost zlomi že ob najmanjšem naporu, na tipičnih mestih in v tipični starosti. »Tipična mesta zlomov se razlikujejo po starostnih obdobjih; med 50. in 60. letom se najpogosteje zlomi zapestje, med 60. in 70. letom vretence, po 70. ali 75. letu pa je najpogostejši zlom kolka.«
Osteoporoza seveda ne pomeni neposredne nevarnosti za življenje. Lahko pa povzroči vrsto zapletov. »Pravzaprav je vse odvisno od lokalizacije zloma. Zlom v zapestju desne roke, ki se slabo zaceli, lahko pri desničarju povzroči invalidnost in odvisnost od tuje pomoči pri vsakdanjih opravilih. Eden ali več zlomov vretenc ukrivi hrbtenico, glava ni več vzravnana, zmanjša se prostornina prsnega koša, dihanje je oteženo. Po zlomu kolka je bolnik dolgo priklenjen na posteljo in odvisen od tuje pomoči. Zaradi neprezračenosti pljuč lahko pride do pljučnice, počasen pretok krvi v venah na nogah pa lahko pripelje do nastanka strdka, usodnega za življenje.«
Zdaj je hudih zlomov manj, saj se pozna, da ženske pravočasno pridejo po pomoč. »Preventiva je za bolnice in tudi za zdravstveno blagajno najboljša in daleč najcenejša. Osveščanje o tej bolezni je obrodilo veliko dobrega,« je prepričan dr. Radošević.

Kalcij in vitamin D
Prehrana, dobra za kosti, mora vsebovati ne le dovolj kalcija, pač pa tudi dovolj vitamina D, saj brez njega telo ne more vsrkati kalcija.
Poleg tega je treba zaužiti še dovolj kalija, magnezija, vitaminov C in K. Največ kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih, priporočljivo je jesti nemastne sire in mleko z manj maščob, saj vsebujejo enako količino kalcija, so pa manj kalorični. Ženske po abrahamu in moški po petinšestdesetem letu potrebujejo 1500 mg kalcija na dan.

Živilo:                      kalcij
Mleko (2 dl)              240 mg
Sojin napitek(2 dl)    240 mg
Skuta (200 g)           160 mg
Ohrovt (1 skodelica) 180 mg
Brokoli (1 skodelica) 170 mg
Mandeljni (50 g)       120 mg
3 fige                        80 mg
Pomaranča                50 mg
Pozor: kava, alkohol, sol, špinača, rabarbara in tudi čokolada kalcij izplavljajo iz kosti.
Otrokom boste zagotovili dovolj kalcija, če se boste držali naslednjih priporočil: zajtrk naj vsebuje mleko in žitarice; čez dan naj popijejo mlečni napitek, lahko s sadjem; med mesne obroke ali v sendviče pogosto vključite sveže ali konzervirane sardine; sendvičem, solatam in mesnim jedem dodajte sir; enemu ali dvema obrokoma na dan dodajte listnato zeleno zelenjavo; občasno jim ponudite lešnike, orehe, mandeljne. Če otrok ne mara mleka in mlečnih izdelkov mesnim omakam in zelenjavnim jedem dodajte mleko, jogurt in topljeni sir; sami pripravite mlečno-sadni sladoled in sadne kaše z jogurtom in skuto; zelenjavne jedi lahko garnirate s sirom, okusen je predvsem hrustljavo zapečen; otroku ponudite kakav in mlečne napitke s sadjem.

Telovadba dokazano zvišuje kostno maso
Do nedavnega je veljalo mnenje, da lahko telovadba samo prepreči izgubljanje kostne mase, zdaj pa raziskovalci opažajo, da intenzivna telovadba kostno maso zvišuje. Pomembne so vaje za krepitev mišic in vaje za obremenitev lastne teže. To so vse tiste dejavnosti, pri katerih krepimo svoje noge (pospešena hoja, tek, igre z žogo, tenis in podobno). Pred telesnimi aktivnostmi pa se posvetujte s svojim zdravnikom, ki bo preveril vaš krvni tlak in zdravstveno stanje.

Prek svetovnega spleta, na strani www.shef.ac.uk/FRAX, je dostopen računalniški sistem FRAX, s katerim je mogoče diagnozo osteoporoze postaviti še pred prvim zlomom in je zato uspešno preventivno zdravljenje. S tem programom si lahko izračunate verjetnost za osteoporozni zlom v prihodnjih desetih letih.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media