Žensko srce je drugačno

Dobro počutje | okt. '12

Pravijo, da je žensko srce skrivnostno, večna neznanka …Velikokrat ga je težko razumeti, zlasti če si moški. A žensko srce je drugačno tudi v dobesednem pomenu. Tega bi se morale bolj zavedati ženske, pa tudi moški bi morali bolj skrbeti za žensko srce, so poudarjali kardiologi in drugi strokovnjaki, ki so se ob svetovnem dnevu srca zbrali v Šmarjeških Toplicah.

Glavni namen okrogle mize, ki sta jo pripravila Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Terme Krka, je bil hitrejše prepoznavanje srčno – žilnih bolezni pri ženskah in aktivno sodelovanje v svetovni preventivni kampanji za zdravje srca žensk. Poleg pravočasnega prepoznavanja teh bolezni je zelo pomembno, da se ženske same zavedajo pomena zdravega načina življenja, torej preventive pred temi boleznimi, za katerimi jih umre največ (več kot moških) in več kot za rakom na dojkah, ki je najpogostejši rak pri ženskah.

»Obleci me v rdečo«
Tako se imenuje svetovna kampanja, s katero želijo zmanjšati srčno-žilne bolezni pri ženskah. Podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja prim. Boris Cibic (pri svojih enaindevetdesetih je še vedno zelo dejaven in vsak dan odgovarja na vprašanja obiskovalcev spletne strani med.over.net, povezana s srčno-žilnimi obolenji) je povedal, da so šele leta 2003 začeli odkrivati, da je žensko srce drugačno. Krvne žile pri ženskah namreč drugače reagirajo na stres, poleg tega pa se ženske tudi na splošno drugače odzivajo na probleme. Razlog je morda v tem, da imajo moški več receptorjev za adrenalin in se verjetno tudi zaradi tega bolje izvijejo iz stresnih okoliščin. Strokovnjaki so dokazali, da je skoraj 50 odstotkov žensk izpostavljenih stresu, pri moških pa je ta delež od 4 do 10 odstotkov. Pozitivno dejstvo pa je, da se ženske o svojih problemih več pogovarjajo s tistimi, ki jim zaupajo, bolj skrbijo za uravnoteženo prehrano, redno telovadijo, se bolj izogibajo alkoholu, kar vse pripomore, da se laže in učinkoviteje izvijejo iz stresnih okoliščin ali pa da do njih sploh ne pride.

Posledice »strtega srca«
Vsak izmed nas je že kdaj rekel, da ima »strto srce«, ker je doživel nekaj, kar ga je res hudo prizadelo. Ameriški strokovnjaki pa so ugotovili, da imajo ženske kar sedemkrat več možnosti kot moški, da občutijo posledice sindroma strtega srca. To so bolečine v prsih, oteženo dihanje, neredni srčni ritem, torej enaki znaki kot pri srčnem napadu, ki ga povzroči zamašena žila ali kaj drugega. Pri »strtem srcu« pa se zelo poveča hormon stresa in adrenalina, kar povzroča, da se povečajo posamezni deli srca.
Po hudem stresu lahko pride do stresne kardiomiopatije, ki pogosteje prizadene ženske kot moške, je na okrogli mizi v Šmarjeških Toplicah poudarila dr. Barbara Guzič Salobir, internistka in kardiologinja iz KC. Angino pectoris – resno srčno obolenje je pri ženskah teže diagnosticirati, polovica srčnih infarktov se pojavi brez opozorilnih znakov, poleg tega pa pri ženskah ni tipičnih znakov, zato tudi ženskam teže postavijo diagnozo. Dr. Guzičeva je govorila tudi o srčnem popuščanju, o tej, po njenih besedah katastrofalni bolezni, pri kateri ima ženska manjše možnosti za preživetje kot pri raku.
Vsekakor pa je na okrogli mizi prevladala ugotovitev, da so ženske premalo raziskane, saj smo v številnih pogledih drugačne kot moški.
Ženske zbolevajo za koronarnimi boleznimi deset let kasneje kot moški, kar je posledica varovalnih učinkov, ki jih ima hormon estrogen. Ko se po menopavzi pojavi pomanjkanje tega hormona in še nekateri drugi dejavniki, ženske pogosteje, zlasti po 75. letu starosti zbolevajo in umirajo zaradi koronarnih bolezni kot moški, je poudarila dr. Irena Keber. Žensko srce in ožilje najbolj ogroža sladkorna bolezen, zelo pa tudi trebušna debelost.

Za zdrav življenjski slog se je vredno potruditi
Ni dovolj, da vemo, kaj je tisto, kar deluje slabo na naše zdravje (stres, negativna čustva, premalo gibanja, neustrezna prehrana), zavedati in potruditi se moramo, da osvojimo in ohranimo zdrav življenjski slog. To je najtežje, če nimamo dovolj volje in motivacije. Zato je tudi to namen delovanja Društva za zdravje srca in ožilja, Slovenskega združenja za koronarne bolezni in bolezni srca ter Term Šmarješke Toplice. »Razveseljivo je, da se ženskemu srcu ne posvečajo več le pesniki, ampak tudi zdravniki,« pravi direktor Term Krka Jože Berus, ki je tudi poudaril, da imajo v Termah Šmarješke Toplice dobro usposobljeno strokovno ekipo, tehnološko opremo in posebne programe za ohranjevanje, rehabilitacijo, diagnosticiranje zdravja srca in ožilja. Znotraj te dejavnosti je tudi poseben program, namenjen prav »ženskemu srcu«.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media