Poskočnih nog naokrog

Dobro počutje | okt. '12

Mladost in zdravje okostja sta odvisni od dveh vrst celic: osteoklastov in osteoblastov. Prve razgrajujejo kosti, saj vanje vrtajo mikroskopsko majhne luknjice. Druge pa so gradilne celice, ki s kalcijem zapolnjujejo te luknjice. Osteoblaste in osteoklaste  spodbujajo hormoni, za oskrbo z rudninami pa poskrbita predvsem kalcij in fosfor, in to v razmerju 2 proti 1; torej dvakrat več kalcija kot fosforja. Kalcij je hkrati nujen za življenjsko pomembne procese, denimo za krčenje mišic, za prenos informacij po telesu. Znano je, da mora biti v krvi stalna količina kalcija, to pa je en odstotek. Za to skrbijo hormoni obščitnice. Če kalcija primanjkuje, ga organizem vzame iz kosti, ki postajajo vse bolj luknjičave in lomljive. Najbolj očiten primer tega je osteoporoza.
Kalcija potrebujemo sicer največ, vendar so za dobre kosti pomembni še magnezij, fosfor, cink, baker, mangan, fluor in bor. V procesu rasti in obnavljanja kosti so odločilni še vitamini D, C in K. Ker je kostnina živo tkivo in v nenehnem prenavljanju, nujno potrebujemo tudi kakovostne beljakovine. Za dobro kostno snov torej potrebujemo hrano, bogato z minerali.
Za zdravo kost je magnezij enako pomemben kot kalcij; tudi v tem primeru mora biti razmerje med kalcijem in magnezijem 2 proti 1, torej dvakrat več kalcija kot magnezija. Slednji je namreč bistvenega pomena za presnavljanje kalcija in vitamina C. Bogati naravni viri magnezija so pšenični otrobi, oreški, polno zrnje, posušena gorčica. Preplet vitaminov in mineralov vidimo tudi pri kosteh, saj brez vitamina D ne moremo absorbirati kalcija. Ta vitamin se tvori pod vplivom sončnih žarkov, a se s starostjo zmanjša njegovo nastajanje. V hrani ga je največ v jajčnem rumenjaku, mleku in ribjem olju, v lososu, tunini, sardinah ...
Za spodbujanje vgradnje kalcija v kosti in zobe je zelo pomemben tudi vitamin C. Poleg teh mineralov in vitaminov nastopa še vitamin K, ki ga je največ v zelju, solati in podobni zelenjavi. Vitamin K sodeluje pri nastajanju osteokalcina; to je poseben protein, ki uravnava količino kalcija, a ne more delovati brez vitamina K. Če tega primanjkuje, se kalcij izloča iz kosti. Nastajanje vitamina K spodbujajo probiotične bakterije. Nekaj jih dobimo v probiotičnih jogurtih, največ pa v naravnih dopolnilih, ki vsebujejo vseh pet vrst probiotičnih bakterij. Pomembno nalogo imajo tudi antocianidi, ki izboljšujejo kolagen v kosteh, dobimo pa jih v borovnicah, robidah, ribezu, češnjah, malinah in drugem jagodičevju. Pomembne so še omega 3 maščobne kisline, ki izboljšujejo absorbcijo kalcija in spodbujajo gradnike kosti, osteoblaste ter zavirajo osteoklaste, ki razgrajujejo kosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media