Kaki zoper visok krvni tlak

Kaki zoper visok krvni tlak

Dobro počutje | okt. '12

Kaki ali zlato jabolko je dober in zelo zdrav sadež, zelo pripomore k okrepitvi imunskega sistema in pomaga pri zdravljenju prehladnih obolenj.
Zrel kaki je zelo sladek; ne povsem dozorel pa ''ujeda'', kot rečemo, zato ga položimo na papir in pustimo, da ga sonce v nekaj dneh ''razvadi'' do polne, medene zrelosti. Lahko ga tudi sušimo; krhlji so bolj mehki in slajši kot pri jabolkih.
S kakiji zelo hitro vnesemo energijo v telo, saj vsebujejo kar 20 odstotkov glukoze. Izredno bogat je s karotenoidi, na kar opozarja že lepa oranžno-rdeča barva, predvsem pa zlasti z betakarotenom. Že nekaj kakijev je v normalnih razmerah (brez stresa in onesnaženega okolja) dovolj, da zadovoljimo dnevne potrebe po vitaminu A, če je sicer v prehrani dovolj živil, ki vsebujejo cink (leča, morska hrana, buče). Poleg tega imajo še vrsto drugih vitaminov, zlasti C, B1, B2 in B6. Po nekaterih raziskavah naj bi imeli kar 30-krat več vitamina A kot navadna jabolka, vitamina C pa petkrat več kot jabolka, a za tretjino manj kot citrusi.
Med minerali je veliko kalija, magnezija in fluora, nekaj manj bakra, kalcija, fosforja, železa, joda, kroma in selena ter kar blizu 35 odstotkov vlaknin. To ob rednem uživanju ugodno vpliva na prebavo, saj odganja črevesne zajedavce in čisti ledvice. Poudariti moramo, da je kaki zlasti pomemben vir kalija; tega je do 170 mg na 100 g sadeža. Kalij pa je odločilnega pomena za uravnavanje krvnega tlaka in pomaga pri preprečevanju in zdravljenju depresivnih stanj, pri izgubi orientacije, pri motnjah srčnega ritma ter pri mišični oslabelosti in splošni izčrpanosti. K temu veliko pripomore magnezij, ki je v kakijih v dobrem razmerju s kalijem, zato je njun učinek večji zlasti s stališča shranjevanja energije. To pomeni, da bomo ob rednem uživanju kakijev bolj vzdržljivi.
Obilica fluora v kakijih deluje preventivno v ustih, saj je naravni zaviralec zobne gnilobe in ustavi razgrajevanje zobne mase, ko je ta že načeta. Trpek sok nezrelih kakijev lajša težave pri herpesu, krčnih žilah in ustavlja krvavenje po britju.
Dobro je vedeti, da je kaki eno redkih sadnih dreves, ki ga pred boleznimi ni treba ščititi s kemičnimi pripravki, zato je v vsakem pogledu ''eko'' in ga je dovolj samo oprati in zaužiti.

Po kakije v Strunjan
Dobra priložnost za nakup kakovostnih sadežev je vsako leto na prazniku kakijev v Strunjanu. Na parkirišču pred kompleksom Term Krka bodo 9., 10. in 11. novembra na prodaj različne sorte kakijev domačih pridelovalcev in kulinarične dobrote sečoveljskih gospodinj, udeležite se lahko predavanj o gojenju in uporabi kakijev, večernih koncertov, tradicionalno priredijo tudi tekmovanje za največji in najmanjši sadež. Več informacij na: www.td-solinarstrunjan.net


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media