Recepti november 2012

Recepti november 2012

Dobro počutje | okt. '12

Martinovo puranje stegno s skuto
V posodici zmešamo 100 g skute, lističe timijana, ščep soli. Celo puranje stegno umijemo, previdno privzdignemo kožo in prostor pod njo napolnimo s skutnim nadevom.
Meso posolimo in na vseh straneh opečemo v ponvi na malo olja. Preložimo na pekač, dodamo nekaj grobo narezanih strokov česna, prilijemo 1 dcl belega vina in postavimo v segreto pečico.
Pečemo pri 200o približno 40 minut, nato temperaturo znižamo na 180o in pečemo še 20 minut, odvisno od teže mesa. Po potrebi prilivamo tekočino. Zadnjih nekaj minut po želji in okusu v omako dodamo zrna granatega jabolka.
*Recept je prirejen po Jamieju Oliveru.

Rižota s porom in treviškim radičem
Liter vode ali jušne osnove zavremo. V širši kozici na žlici masla popražimo 300 g belega riža za rižote, nato prelijemo z zajemalko vrele jušne osnove in dobro premešamo.
Ko riž popije vso tekočino, prilijemo novo zajemalko vrele osnove in mešamo. Tako nekajkrat ponovimo. Med kuhanjem riž začinimo s timijanom, strtimi koriandrovimi in gorčičnimi semeni.
Proti koncu vmešamo kolesca 2 porov in prav nazadnje, tik preden jed postrežemo, še na kose narezane 3 glavice treviškega radiča in drugo žličko masla, da postane rižota kremasta. Takoj ponudimo s parmezanom ali drugim trdim sirom.

Parmezanovi piškotki z janeževimi semeni
Za 20 slanih piškotkov v posodo stresemo 1 in 1 skodelice moke, 1 skodelice hladnega masla, zmešamo v kašico, dodamo 1 skodelico naribanega parmezana ali zbrinca in nazadnje 1 skodelice mleka. Testo hitro oblikujemo v pet centimetrov debelo štručko in zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
Ohlajeno testo narežemo na največ pol prsta debele rezine, jih polagamo na pekač s peki papirjem. Premažemo z vodo in potresemo z janeževimi semeni. Vstavimo v segreto pečico za 10 minut, da zlato porjavijo.

Skutina zlivanka
Za 8 oseb oziroma za večji pravokoten pekač vzamemo 120 g masla, 4 rumenjake in 120 g sladkorja, vse penasto zmešamo. V drugo posodo stresemo 700 g skute, jo pretlačimo ob steno posode, postopoma prilivamo 3 l mleka in dodajamo 500 g moke. Nato dodamo pripravljeno rumenjakovo zmes. Solimo s ščepcem soli.
Posebej stepemo 4 beljake v čvrst beljakov sneg, na polovici dodamo ščep soli in žlico sladkorja, in sneg previdno primešamo skutni zmesi. Vlijemo na namaščen pekač, postavimo v ogreto pečico in pečemo pol ure pri 180-200 stopinjah. Proti koncu prelijemo še z mešanico pol skodelice kisle in pol sladke smetane ter pečemo, dokler ne porjavi. Postrežemo toplo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media